Home Vijesti Lovrić Tomaševića na Skupštini suočio s frapantnim podacima o ugovorima s Cios grupom

Lovrić Tomaševića na Skupštini suočio s frapantnim podacima o ugovorima s Cios grupom

by Ante R.

Nezavisni gradski zastupnik Ivica Lovrić, koji je bio dugogodišnji gradski pročelnik za obrazovanje, zagrebačkog gradonačelnika suočio je u četvrtak na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba s, za njega, neugodnom činjenicom da je s Cios grupom Petra Pripuza u godinu i pol dana potpisao ugovore u vrijednosti od 269 milijuna kuna.

“Vi ste dok ste bili u oporbi vrlo često i uporno kritizirali suradnju bivše vlasti s tvrtkama gospodina Petra Pripuza. I zaista, u 21 godinu mandata bivše vlasti, vaš prethodnik je potpisao ugovora u iznosu od 106 milijuna kuna s tvrtkama koje su povezane s gospodinom Pripuzom.

Možete li nam možda reći koliko ste vi potpisali ugovora i u kojem iznosu u ovih godinu i pol dana koliko ste na vlasti?”, pitao je Lovrić Tomaševića sa skupštinske govornice.

Zagrebački gradonačelnik kazao je kako ne može to reći “iz glave”.

”Ono što vam mogu reći da je jedna stvar potpisati ugovor, druga stvar je vrijednost ugovora, a treća stvar je realizacija tog ugovora.”

Tomašević: Uštedjeli smo 60 milijuna kuna

”A ono što vam ja mogu reći je da je manja realizacija i trošak koji grad plaća usluge tvrtkama povezanim s Cios grupom nego što je to bilo prije nego smo došli na vlast. Uzet ću samo neke primjere: Biootpad kojeg je Grad Zagreb zbrinjavao uz pomoć tvrtki iz Cios grupe, sada gotovo u potpunosti zbrinjava sam. Glomazni otpad koji se zbrinjavao u sklopu tvrtki iz Cios grupe, Grad u potpunosti zbrinjava sam, i tako dalje.

Samo na osnovu te dvije stavke, biootpada i glomaznog otpada koje je Grad prije zbrinjavao uz pomoć privatnih tvrtki, posebice tvrtki iz Cios grupe, napravljena je ušteda od oko 60 milijuna kuna godišnje samo u Čistoći”, ustvrdio je Tomašević (Možemo).
Lovrić je tražio objašnjenje i Tomaševiću predočio brojke.

”Vi ste u godinu i pol dana potpisali ugovore u vrijednosti od 269 milijuna kuna”

”Ja sam se potrudio, pa sam zbrojio. Vi ste u godinu i pol dana potpisali ugovore u vrijednosti od 269 milijuna kuna. Ako je vaš prethodnik prosječno godišnje potpisivao ugovora u vrijednosti od pet milijuna kuna, vaša godišnja vrijednost je 173 milijuna kuna, znači 35 puta više.

Prema tome, ili ste vi u predizborno vrijeme svjesno obmanjivali javnost ili je nešto drugo posrijedi. Bilo bi dobro da to građanima kažete.

Međutim, reći s ove govornice da kao gradonačelnik mislite potpisivati ugovore, a da ih nećete poštivati… Znate da to ne ide. Da će se potpisani ugovor konzumirati prije ili kasnije”, poručio je Lovrić, piše Narod.hr.