Home Vijesti Medved: Nastavljamo te dodatno intenziviramo suradnju s obiteljima nestalih

Medved: Nastavljamo te dodatno intenziviramo suradnju s obiteljima nestalih

by Ante R.

Nastavlja se te dodatno intenzivira suradnja Vlade s obiteljima 1860 nestalih tijekom Domovinskog rata, poručio je u srijedu resorni ministar Tomo Medved nakon sastanka sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja kojem je nazočio i premijer Andrej Plenković.

Medved je nakon sastanka izvijestio kako je bilo riječi o aktivnostima koje zajedno provode, a čuli su i mišljenje Saveza udruga, odnosno njihov stav u pogledu pronalaska nestalih.

“Svjesni činjenice težine i boli koju nose obitelji naših nestalih, nastavljamo punu suradnju, partnerstvo i potporu u svim naporima kako bismo imali što bolje rezultate u pogledu pronalaska nestalih i rješenje sudbine svih nestalih”, rekao je Medved.

Dodao je kako se još uvijek traga za 1460 nestalih i 400 posmrtnih ostataka, dakle “1860 osoba čija sudbina nije poznata i gdje će uložiti dodatne napore”.

“Za sve je preduvjet izuzetno kvalitetna suradnja Vlade, Ministarstva i obitelji kako bismo bili uspješni u razrješavanju sudbine nestalih”, rekao je Medved.

Medved: Nećemo trpjeti neistine

Komentirajući izjave Miroslava Škore da je “Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata trgovina”, Medved je poručio kako neće tolerirati, trpjeti i prihvatiti neistine, a političke je aktere pozvao da Zakon pročitaju prije nego što ga komentiraju.

“Kad govorimo o slučaju prijedloga Zakona o civilnim stradalnicima možemo svjedočiti da je posrijedi potpuno obmanjivanje, potpuna neistina i zapravo uznemiravanje žrtava”, ocijenio je.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana u Slavonskom Brodu obilježena još jedna tužna obljetnica  “Mali križ -Velika žrtva” te istaknuo kako tamo, ni s tim obiteljima nije vidio “te aktere”.

Ponovio je kako Zakonom civilni stradalnici nakon 26 godina konačno dobivaju svoj zakon gdje su sva pitanja regulirana na jednom mjestu te članak 5 jasno definira tko ne može konzumirati prava iz ovog Zakona – sve osobe koje su sudjelovale u agresiji na Hrvatsku, njihovi suradnici, pomagači i članovi obitelji.

“Sve ove teze koje pokušavaju zlonamjerno usmjeriti raspravu u drugom smjeru su potpuno promašene, Ovaj će Zakon nakon 30 godina od stradavanja obiteljima dati mogućnost ostvarivanja elementarnih prava”, poručio je Medved, podsjetivši da su članovi udruženja civilnih stradalnika Domovinskog rata izravno sudjelovali u pisanju akta koji će regulirati to pitanje.

Alvir: Obitelji su bile uznemiravane u kampanji za izbore

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih branitelja Ljiljana Alvir istaknula je kako su na sastanku razgovarali o intenziviranu suradnje i uključenosti obitelji u proces rješavanja pitanja nestalih osoba.

“Razgovarali smo također o nekim drugim problemima koji tište ove obitelji, a jedan od njih je izloženost članova obitelji stalnim uznemiravanjima kroz različite istupe pojedinaca interesnih skupina ili kroz političke manipulacije, osobito u vrijeme lokalnih izbora i drugih političkih kampanja”, rekla je.

Dodala je kako su apelirali na to da se pronađe način da se zaustavi neargumentirano širenje dezinformacija, uznemiravanja obitelji i opstruiranje procesa rješavanja pitanja nestalih.

Nije željela iznositi konkretna imena, ali je navela kako je Savez uputio pisane poruke osobama iz političkog života koje su javnim kampanjama iznosile dezinformacije o samom procesu rješavanja pitanja nestalih osoba, osobama koje su govorile da, kada dođu na vlast, će riješiti pitanje nestalih “kirurškim potezom”, ali i osobama koje su o tom pitanju govorile, a da nisu znale ni osnovne podatke o tome koliko je nestalih osoba.

Također, Alvir je istaknula kako su na sastanku dali podršku Zakonu o civilnim stradalnicima u Domovinskom ratu.

You may also like