Home Vijesti Milanović komentirao izmjene Kaznenog zakona: “Tko god dođe pod udar tog zakona, ja ću ga pomilovati!”

Milanović komentirao izmjene Kaznenog zakona: “Tko god dođe pod udar tog zakona, ja ću ga pomilovati!”

by Ante R.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je danas u Splitu na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice. Nakon toga dao je izjavu za medije u kojoj je komentirao niz političkih aktualnosti koje zauzimaju glavne teme u medijskom prostoru.

Rekao je da nije donesen dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji donosi Sabor uz suglasnost njega samog. Hrvatskoj treba jedan malo veći brod i trebamo ove brodove koji se pacaju ili ne pacaju koji su upisani na brodogradilište, a ne na ratnu mornaricu, te brodove treba završiti. Prošlo je desetljeće.”

Upitan je oko uvođenja obaveznog vojnog roka.

“O vojnom roku treba razgovarati. To nije jednostavna odluka. Ne samo politički nego organizacijski. Koliko bi bilo ljudi, jesu li to samo muškarci, gdje bi ih smjestili. To je moguće, ali vrlo komplicirano. Što se postiže. Je li to rok od dva mjeseca ili onakav kakav je bio u Jugoslaviji. To je legitimna tema”, rekao je.

Komentirao je i izbor novog glavnog državnog odvjetnika

Naveo je da se u SAD-u na izborima kandidiraju na izborima. “Ovi naši su svi političari, ali neiskreniji, jer nikad neće biti u politici, neće na izbore, ali su non-stop u javnosti.”

“Odabrao ju je Plenković, sad mu ne valja”, rekao je o aktualnoj glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek i Plenkovićevim kritikama na račun komunikacije DORH-a prema javnosti.

Osvrnuo se na izmjene Kaznenog zakona.

“Plenković bi htio hapsiti one koji objave podatke iz istrage. Podsjetit ću vas, istraga je bila tajna iz nekog razloga. Ta aura fascinacija tajnosti je maknuta. Zašto DORH nikad dok je mogao pokrenuo postupak progona onih koji dilaju medijima? Zato što je to radio DORH, morali bi tužiti sami sebe. Evo Plenkovića, enter Plenković. Zašto je on za represiju da javnost sazna? Sve što znamo o muljažama njegovih ljudi znamo jer su podaci iz istraga curili. Tko god dođe pod udar tog zakona, ja ću ga pomilovati!”

Dodaje da novinari po tom zakonu ne mogu odgovarati i ne mogu biti ni poticatelji. “Neće ih optužiti, ali će ih maltretirati, tjerat će strah u kosti. To je 2024., Hrvatska je nazadovala od Sanadera u svemu.”

Milanović se osvrnuo i na nadolazeće izbore

Ove godine su jedni važni izbori – izbori za Hrvatski sabor. Europarlamentarni izbori nisu važni izbori za RH ni za jednu zemlju. Predsjednički isto nisu važni kao parlamentarni i dolaze nakon svega. Opet moram reći, ovo što jedan čovjek izvodi, jedan čovjek a ne cijeli HDZ, bezobrazna je privatizacija vlasti i politike izbornog procesa u vlastitu korist koju Hrvatska nikad nije vidjela i pitanje je hoće li opet.”, piše Danas.hr.