Home Vijesti Milanović najoštrije osudio napad na Fica

Milanović najoštrije osudio napad na Fica

by Ante R.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u srijedu je najoštrije osudio napad na slovačkog premijera Robeta Fica koji je popodne teško ranjen iz vatrenog oružja i život mu je u opasnosti.

“Najoštrije osuđujem napad na slovačkog premijera Roberta Fica, to što se danas dogodilo u srcu Europe strašno je i godinama nije viđeno”, objavio je Milanović na Facebooku.

“Premijeru Ficu, kojega dugo poznajem i cijenim kao prijatelja hrvatskog naroda, želim brz oporavak i nadam se da će uskoro moći nastaviti služiti svom slovačkom narodu. Izražavam svoju solidarnost sa Slovačkom Republikom i njenim građanima u ovim teškim trenucima”, dodao je hrvatski predsjednik.

Na slovačkog premijera u srijedu popodne pokušan je atentat u mjestu Handolovi, 180 kilometara sjevereno od Bratislave. Na Fica je pucao 71-godišnji umirovljenik koji je potom uhićen.  Fico je pogođen s nekoliko metaka, navodno u trbuh, i u kritičnom je stanju prevezen u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Mnogi europski čelnici, od Charlesa Michela i Ursule von der Leyen do premijera europskih država, osudili su napad. Kasnije su im se pridružili američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je Fica opisao kao “hrabra i snažna čovjeka” i izrazio nadu “da će mu te osobine pomoći da preživi ovu tešku situaciju”. – Hina.