Home Vijesti Miljević: “Vlada nije tvrdila da se informacije objavljuju u javnom interesu, nego protivno javnom interesu”

Miljević: “Vlada nije tvrdila da se informacije objavljuju u javnom interesu, nego protivno javnom interesu”

by Ante R.

Izmjene Kaznenog zakona prema kojima bi se kažnjavalo “neovlašteno curenje informacija“ također je izazvalo žestoke reakcije, ali uz oporbu, i predsjednika Milanovića te novinara. No, u posljednjem dokumentu Vlada je ublažila prijedlog i od kaznenog progona izuzela novinare kada je riječ o objavi informacija iz istrage. Odvjetnik Veljko Miljević, gostujući u Studiju 4, istaknuo je značaj ovog povlačenja i analizirao utjecaj predloženih izmjena na kaznene postupke.

– Ovo je značajno povlačenje Vlade od dosadašnjeg prijedloga koji je u saborsku proceduru otišao 11. siječnja ove godine. I tamo je bila burna saborska rasprava o tom prijedlogu, tamo nije bilo ni riječi o javnom interesu. Vi uvijek govorite i sada ispravno, je, da, te informacije su se u medijima i objavljivale zbog javnog interesa. No, međutim, jedini ovlašteni predlagač zakona pred zakonodavnim predstavničkim tijelom je Vlada, rekao je Miljević.

Naglasio je da je ključni aspekt spora bio u svrsi objavljivanja informacija.

– Vlada nije tvrdila da se informacije objavljuju u javnom interesu, već da su objavljene protivno javnom interesu ili u zaštiti privatnih interesa, s ciljem ugrožavanja određenih predstavnika političko-izvršne vlasti, kaže odvjetnik.

Govoreći o pravnim sintagmama, Miljević je naglasio da se ne mogu izbjeći i da je pojam interesa opće pitanje koje zahtijeva kreativnost sudaca u primjeni zakona. Posebno je istaknuo naglasak Europskog suda za ljudska prava na izuzimanju novinara u određenim situacijama, čime se štiti njihova sloboda izražavanja.

Odvjetnik je zaključio naglašavajući važnost članka 285., stavka 6., koji jasno navodi da su novinari izuzeti od dužnosti svjedočenja u vezi s njihovim radom i pripremom materijala, piše HRT.