Home Vijesti Ministar obrane istaknuo što je nužno za modernizaciju opreme Hrvatske vojske, otkrio i kada stižu novi Rafale-i

Ministar obrane istaknuo što je nužno za modernizaciju opreme Hrvatske vojske, otkrio i kada stižu novi Rafale-i

by Ante R.

Ministar obrane RH Ivan Anušić u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je problemima oko imenovanja čelnog čovjeka SOA-e, ali i modernizaciji Hrvatske vojske, istaknuvši velikim korakom kupovinu novih vojnih helikoptera i zrakoplova u modernizaciji ratnog zrakoplovstva i strategija koju treba slijediti za opremanje oružanih snaga.

O imenovanju šefa SOA-e

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić komentirao je u središnjem Dnevniku HTV-a sastanak oko imenovanja šefa SOA-e na Pantovčaku te kasnijim nesuglasicama. Naime, nakon sastanka ministar Anušić tvrdi jedno, a predstavnik predsjednikovog ureda drugo. Orsat Miljanić kaže da je predsjednik Zoran Milanović na tom sastanku zapravo rekao da se o imenovanju novog ravnatelja SOA tek treba raspravljati, piše HRT.

Anušić je je ispričao svoju verziju.
– Kao što sam rekao ujutro na potpisivanju ugovora za helikoptere “Black Hawkove” tema oko tog sastanka je za mene završena. Ja je komentirati više neću, a posebno nemam što komentirati i raspravljati se preko medija s gospodinom Orsatom Miljanićem. Ja sam s predsjednikom razgovarao, dogovor je bio postignut, kako sam i rekao, već nekoliko puta i nakon toga više neću, ne mogu i nemam jednostavno razloga više to ponavljati, rekao je Anušić.

Dodao je kako ima ozbiljne poslove, ozbiljne projekte i ozbiljne stvari koje su pred njim te da će sačuvati snagu da to riješi dok mu još mandat traje. – Fokusiran sam na to da poravnam probleme koje imaju oružane snage i MORH. Ovo je iza mene. Sve drugo, što se tiče i što se komunicira kad govorimo o imenovanju ravnatelja SOA, svakako je resor potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, koji vodi taj sektor i koji će komunicirati dalje oko eventualno budućeg imenovanja određene osobe na poziciju ravnatelja SOA-e, istaknuo je Anušić.

Naveo je da ta priča pod hitno treba završiti s javnim raspravama i s javnim prepucavanjima. – Ured predsjednika bi trebao imati svjesnost i odgovornost prema čovjeku koji obnaša dužnost ravnatelja SOA i koji osam godina više nego profesionalno obnaša tu dužnost, rekao je.

Također smatra da to nije tema za rasprave i kontinuirana propitivanja, odnosno je li smo nešto dogovorilo ovako ili nije. – Ja sam svoje rekao, javnost može vjerovati meni ili nekome drugome ili trećemu. Ja sam svoje završio, rekao, i za mene je ta priča završena i ja se više ne osvrćem na nju, istaknuo je Anušić.

Modernizacija Oružanih snaga RH

Govoreći o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te novim helikopterima i novim vojnim zrakoplovima te što će značiti ova nova tehnologija Anušić je rekao kako se hrvatske oružane snage moraju orijentirati i prebaciti na zapadnu tehnologiju.

– Veliki dio oružanih snaga još uvijek se oslanja na tehniku istočne proizvodnje. To je napušteno, mi smo članica NATO-a, mi smo zemlja koja je okrenuta Zapadu, članica EU-a i strategija opremanja oružanih snaga ide u tom smjeru. Ovo je korak prema tome, istaknuo je.

Dodao je da će uskoro 12 helikoptera Black Hawk i 12 zrakoplova Rafale naše zračne snage ojačati, osnažiti i staviti ih u rang najboljih, najkvalitetnijih u ovom dijelu Europe.

– Vrlo bitna stvar je savezništvo sa SAD-om. SAD nas prati praktički u svoj našoj modernizaciji oružanih snaga, ne samo kroz zračne snage, nego i kroz Bradleye koji su kopnene snage. To je odličan smjer, dobar smjer, kvalitetni projekti te kvalitetno savezništvo koje nam se nudi i u budućnosti te ćemo s njima razvijati i dalje snažiti i jačati oružane snage Republike Hrvatske.

Govorio je i o zaštiti hrvatskog neba – kupnji novih osam helikoptera UH-60M Black Hawk, a otkrio je i kada stižu novi Rafalei. – Imamo okvirne datume. Između 15 travnja i 30. travnja. Oni će ovdje doći preletom iz Francuske i uskoro ih očekujemo u Hrvatskoj, dakle za nekih mjesec dana Ali do 1.5. će svi biti u Hrvatskoj. Svih 6, najavio je ministar Anušić, piše HRT.

You may also like