Home Vijesti Nakon prodaje kuća za 0,13 eura kako bi privukli mladu populaciju, općina Legrad ima i plan za starije i nemoćne

Nakon prodaje kuća za 0,13 eura kako bi privukli mladu populaciju, općina Legrad ima i plan za starije i nemoćne

by Ante R.

Općina Legrad, koja je posljednjih tjedna postala poznata javnosti po projektu prodaje kuća mladim obiteljima za 0,13 eura, već neko vrijeme planira gradnju naselja za starije osobe u kojem bi stanovnici imali svu potrebnu skrb, poput gerontodomaćica i medicinskog osoblja.

Načelnik općine Legrad Ivan Sabolić potvrdio je Hini da planiraju etapnu gradnju naselja u kojem bi živjele isključivo osobe starije životne dobi. Bio bi to dom za starije i nemoćne osobe, ali sasvim drugačije koncipiran od sadašnjih takvih ustanova.

Ideja se rodila kad su shvatili da zbog zakonskih prepreka ne mogu realizirati projekt prenamjene stare škole u “dnevni boravak” za osobe kojima je potrebna stalna briga.

U mnogim legradskim obiteljima žive osobe o kojima tijekom dana nije moguće brinuti jer su svi ukućani na poslu. Općina je stoga željela da stariji i nemoćni provedu taj dio dana u legradskom “dnevnom boravku”, gdje bi im gerontodomaćice, medicinsko osoblje i sl. pružili svu potrebnu skrb.

Nakon što su morali odustati od tog projekta, počeli su razvijati zamisao o gradnji naselja za starije i nemoćne koji će imati stalne stanare, ali i one koji bi u njemu provodili samo dio dana.

Sabolić ističe da to nije moguće realizirati u kratkom razdoblju, trebat će godine da zaživi, pa bi za početak kupili nekoliko manjih kuća i tako formirali mali kvart za starije sumještane. Pokaže li se da projekt ima smisla, općina bi otkupila nekoliko hektara zemljišta i ozbiljnije širila naselje s prizemnicama.

Zbog demografske slike kasni se takvim projektima u Hrvatskoj

Proces bi se odvijao etapno, odnosno prema broju zahtjeva za smještaj starijih i nemoćnih, a dio naselja bio bi rezerviran i za “dnevni boravak”. Sabolić kaže kako ozbiljno razmišljaju o tome da naselje ne bude rezervirano isključivo za stanovnike općine Legrad, već bi s vremenom postalo otvoreno i za korisnike iz drugih županija.

„Zbog demografske slike Hrvatske, odavno se kasni s takvim projektima u cijeloj zemlji“, ocjenjuje Sabolić koji ne vidi razloga zašto Legrad ne bi bio prvi koji će preslikati projekte uobičajene u razvijenim zemljama. Legrad je mirno mjesto s nekoliko tisuća stanovnika okruženo prirodom, pa je time pogodno za smještaj i kvalitetnu brigu o umirovljenicima.

Sabolić pritom “izaziva” ostale općine i gradove da se pridruže utrci kako bi smještaj starijeg stanovništva u Hrvatskoj dobio sasvim drugačiju formu od dosadašnje. Kaže kako mu neće biti žao ako ih netko s većim proračunom pretekne, važno je da Hrvatska uistinu postane socijalna država koja brine o svojim starijim građanima. – Hina.

You may also like