Home Svijet NATO bliži ratu s Rusijom nego što se to misli? U pripremi je tajni plan za okršaj s Putinom

NATO bliži ratu s Rusijom nego što se to misli? U pripremi je tajni plan za okršaj s Putinom

by Ante R.

Njemački BILD u nedjelju je objavio da NATO ima tajni plan za sukob s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Njemačka vojska Bundeswehr priprema se oružani sukob protiv Rusije, piše BILD. U ovom scenariju Bundeswehra detaljno se ocrtava mogući put do sukova između Rusije i zapadnog saveza, a BILD navodi da bi do neizbježnog rata mglo doći u ljeto 2025, prenosi N1.

BILD prenosi dijelove scenarija, neotkrivajući sve informacije o broju i kretanju NATO trupa iz sigurnosnih razloga. Prema njemačkom mediju, tajni scenarij Bundeswehra “Alliance Defense 2025” počinje u veljači 2024. Rusija započinje još jedan val mobilizacije i poziva dodatnih 200.000 ljudi u vojsku.

Kremlj potom započinje proljetnu ofenzivu – ojačanu slabljenjem zapadne podrške Kijevu, a ta bi ofenziva mogla postići veći uspjeh do lipnja 2024. i tako potisnuti ukrajinsku vojsku.

Nakon toga, scenarij predviđa isprva skrivene, a potom sve otvorenije ruske napade prema Zapadu, a ti napadi uključuju ozbiljne cyber napade i druge oblike hibridnog ratovanja. Potom će Rusija početi huškati protiv etničkih ruskih manjina u Estoniji, Latviji i Litvi.

Započet će sukobi koje će Rusija iskoristiti kao zgovor da od rujna u zapadnoj Rusiji i Bjelorusiji započne veliku vježbu “Zapad 2024” s 50.000 vojnika. No, još jednom će Rusija započeti s masovnim gomilanjem trupa na granici, a ovaj put će to biti na granici s Poljskom i Litvom.

Prema tajnom dokumentu, tada bi moglo doći do eskalacije. U listopadu bi Rusija premjestila trupe i rakete srednjeg dometa u Kalinjingrad i nastavila naoružavati svoju eksklavu.

Eskalacija već sljedeće godine?

Od prosinca 2024. dogodit će se umjetno izazvan “granični sukob” i “nemiri s brojnim smrtnim slučajevima” u području Suwalki Gapa, navodi BILD. U trenutku kada se u SAD-u vode izbori, Rusija bi na tlu NATO-a mogla započeti s invazijom.

Prema scenariju, u siječnju 2025. održat će se poseban sastanak Vijeća NATO-a na kojem će Poljska i baltičke države izvijestiti o sve većoj prijetnji od Rusije. U ožujku 2025. Rusija bi, prema scenariju, prebacila dodatne trupe na Baltik i u Bjelorusiju.

U svibnju 2025., prema scenariju Bundeswehra, NATO će odlučiti o “mjerama za vjerodostojno odvraćanje” kako bi se spriječio ruski napad na Suwalki Gap iz smjera Bjelorusije i Kalinjingrada.

Na dan X, prema tajnoj dokumentaciji, vrhovni zapovjednik NATO-a naređuje raspoređivanje 300.000 vojnika na istočnom krilu, uključujući 30.000 vojnika Bundeswehra. Scenarij završava 30 dana nakon dana X kada je više od pola milijuna zapadnih i ruskih vojnika naoružano do zuba. Nije jasno kako bi se eskalacija dalje odvijala.

Oglasila se Zaharova

Ovaj tajni scenarij komentirala je i glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, navodeći da je ovaj plan “prošlogodišnji horoskop za Ribe u Raku”.

Prenoseći ovu vijest, RIA Novosti napominje da je Rusija “u više navrata isticala da ne predstavlja prijetnju nijednoj od zemalja NATO-a, ali neće ignorirati akcije koje su potencijalno opasne po njezine interese”. Dodaju da je Rusija otvorena za dijalog, ali na ravnopravnoj osnovi te da Zapad mora odustati od militarizacije kontinenta.

Primarni ruski cilj

Fabian Hoffmann, doktorski znanstveni novak na Nuklearnom projektu na Sveučilištu u Oslu čiji su projekti usmjereni na širenje, raspoređivanje i korištenje nenuklearnog strateškog oružja, na društvenoj mreži X (bivši Twitter), objašnjava da je NATO bliži ratu s Rusijom nego što se to misli.

On najprije ističe da Rusija na sukov s NATO-om ne gleda isto kao NATO. Dodaje da potencijalni sukob između Rusije i NATO-a ne bi izgledao kao ono što sada gledamo u Ukrajini nego bi taj rat “poprimio potpuno drugačiji oblik”.

“Rusija ne planira tip konvencionalnog rata velikih razmjera s NATO-om kakav trenutno vidimo u Ukrajini i za koji se prvenstveno pripremamo. I prije gubitaka u Ukrajini, Rusija je znala da bi bila inferiorna u takvom scenariju”, tvrdi Hoffmann.

“Primarni cilj Rusije u ratu s NATO-om je učinkovito upravljati eskalacijom i što prije okončati rat pod uvjetima koji su povoljni za Rusiju”, dodao je.

Dalje pojašnjava da bi se Rusija u tom potencijalnom sukobu oslanjala na rakete dugog dometa kojima bi gađala kritičnu civilnu infrastrukturu diljem europskih zemalja NATO-a na početku sukob. Na taj bi način poslala poruku NATO-u: Ne podržavajte istočnoeuropske saveznike, osim ako ne želite vidjeti kako vaše stanovništvo pati.

Nuklearna eskalacija

“Istovremeno, Rusija bi proširila svoj nuklearni kišobran nad bilo kojim teritorijem NATO-a koji bi uspjela osvojiti u početnom napadu. Ovo šalje drugu poruku: svaki pokušaj ponovnog preuzimanja tog teritorija, osobito od strane vanjskih snaga NATO-a (SAD), rezultirat će nuklearnom eskalacijom”, navodi dalje Hoffmann.

Psihološki strah od eskalacije trebao bi otvoriti vrata pregovorima o budućnosti NATO-a, ali pod ruskim uvjetima. Klučno pitanje u tim uvjetima bit će tko će se prvi povući dok vreba opasnost od nuklearne eskalacije?

Hoffmann ističe da Rusija ne mora imati jednaku konvencionalnu moć kao NATO. “Sve dok NATO prvi popušta usred sve većeg psihološkog pritiska zbog nedostatka odlučnosti, Rusija može do pobjede.”