Home Svijet NATO namjerava poslati “poruku” Rusiji zbog uzbune na istočnom krilu Saveza gdje su mnoge zemlje u strahu od ukrajinskog scenarija

NATO namjerava poslati “poruku” Rusiji zbog uzbune na istočnom krilu Saveza gdje su mnoge zemlje u strahu od ukrajinskog scenarija

by Ante R.
Nato tenk, fotografija

NATO namjerava mobilizirati 90 tisuća vojnika za najveće vojne vježbe Saveza od kraja hladnog rata radi odvraćanja ruske agresije, piše u četvrtak njemačka agencija dpa.

Prema informacijama koje je dpa dobila u četvrtak, scenarij za vježbu “Steadfast Defender”, koja bi u veljači trebala započeti u Europi, ruski je napad na saveznički teritorij koji bi aktivirao članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora koji je jamac kolektivne obrane.

Vježbe će se usredotočiti na uzbunjivanje i raspoređivanje nacionalnih i višenacionalnih kopnenih snaga u slučaju ruskog napada. Članak 5. je aktiviran samo jednom nakon napada al-Kaide na Sjedinjene Američke Države 11. rujna 2001. Najveće vježbe saveza nakon hladnog rata nazvane “Trident Juncture” odvile su se 2018., uglavnom u Norveškoj, a u njima je sudjelovalo oko 51.000 vojnika.

Britansko ministarstvo obrane je nedavno reklo da će otprilike 20.000 njegovih vojnika iz pomorskih, zračnih i kopnenih snaga sudjelovati u ovogodišnjim vježbama.

Članice Saveza Estonija, Latvija, Litva i Poljska sebe smatraju državama na prvoj crti obrane u slučaju ruske agresije. Mnoge zemlje na istočnom krilu NATO-a strahuju da bi se jednog dana mogle suočiti sa sličnom sudbinom koja je zadesila ukrajinski narod, koji se gotovo dvije godine bori protiv ruske invazije.

Vojni odbor, najviše tijelo Saveza, sastao se u Bruxellesu u četvrtak. – Hina.