Home Vijesti Nema kompromisa za postizanje mira u Gazi. Stručnjak za Bliski istok: “Netanyahu da nije premijer, bio bi u zatvoru”

Nema kompromisa za postizanje mira u Gazi. Stručnjak za Bliski istok: “Netanyahu da nije premijer, bio bi u zatvoru”

by Ante R.

Pritisak međunarodne zajednice za postizanje mira u Gazi je velik. Izrael i Hamas postavili su preduvjete za koje dosad nema kompromisa. Postavlja se pitanje održivosti Netanyahuove strategije “borbe do potpune pobjede.

O stanju na Bliskom istoku i izgledima za uspostavu trajnog mira su u emisiji hrvatskog radija “U mreži prvog” govorili stručnjak za Bliski istok Vedran Obućina i bivši diplomat Božo Kovačević.

Obućina je rekao kako se nada da će Ramazan donijeti mir za stanovnike Gaze, ali to ovisi o volji Hamasa i o volji izraelske vlade.

Na pitanje ima li u Kairu šanse za postizanjem mira, Obućina je rekao kako se ovdje, prije svega, ne govori o miru nego primirju.

– Mir između Hamasa i izraelske vlade je teško očekivati, stoga što su prisutni preduvjeti i sjedne i s druge strane za koje nema kompromisa, kazao je. Naglašava kako je pritisak međunarodne zajednice na obje strane velik, ali, kako kaže, ovdje se ne radi samo o pregovorima između Izraela i Palestine.

– Tu se radi isključivo o Netanyahuovoj vladi koja isključuje sve glasove oporbe, židovsku emigraciju koja je protiv takve politike, a isto tako i Palestinci ovise o Hamasu. Regionalne sile također imaju u svemu tome svoj interes, rekao je Obućina.

Izrael odbija sudjelovati u mirovnim pregovorima sve dok i Hamas ne dostavi imena talaca koje drži, dok im iz Hamasa odgovaraju da to ne mogu učiniti dok traju napadi u kojima ginu ti isti taoci.

– Jasno je da Izraelu nisu prva briga taoci, kao što je jasno da Hamasu nisu prva briga Palestinci. Pritisak je i na jednu i na drugu stranu, ali američka je administracija u velikoj neprilici, naglasio je Kovačević. Dodaje kako Netanyahuova izjava da neće pristati na kapitulaciju, znači da neće bezuvjetno prihvatiti ono što Amerika pokušava nametnuti.

“Netanyahu da nije premijer, bio bi u zatvoru”

Obućina ističe da Netanyahu da nije premijer, bio bi u zatvoru.

Kovačević smatra da Netanyahu odgađa svoje odluke sve do predsjedničkih izbora u Americi. Kako kaže, on očekuje da će pobijediti Donald Trump koji podržava desničarsku politiku Netanyahua.

Obućina naglašava kako neovisno tko će pobijediti na izborima u SAD, podrška administracije Izraelu je ključna u svim momentima. – Samo je pitanje koliko će izraelski lobi uspjeti zaustaviti negativne konotacije, ali da Joe Biden i Netanyahu nisu na istom nivou razgovora i da se ne razumiju to je jasno, istaknuo je, piše HRT.

You may also like