Lokalni mediji snimili su Belerija, koji je ušao u Europski parlament kao kandidat konzervativne Nove demokratske stranke grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa, kako napušta zatvor u diplomatskom automobilu grčkog veleposlanstva.

Beleri je uhićen u svibnju 2023. tijekom izborne kampanje za gradonačelnika u svom rodnom gradu Himare, domu aktivne etnički grčke zajednice. Pobijedio je na izborima, ali nikad nije položio prisegu pošto je u pritvoru čekao suđenje, a u ožujku ove godine osuđen je na dvije godine zatvora zbog izborne prijevare.

“Sada putujem u Atenu, a sutra ću biti u Strasbourgu kako bih sudjelovao na prvoj sjednici (Europskog) parlamenta”, rekao je Beleri medijima u zračnoj luci u Tirani.

Belerijev slučaj zahladio je odnose Albanije i Grčke, balkanskih susjeda čije su odnosi često bili zategnuti zbog kulturnih i povijesnih razlika, kao i brojnih albanskih imigranata u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji.

Ne zna se još kako će Beleri obavljati svoju ulogu zastupnika u Europskom parlamentu dok odrađuje zatvorsku kaznu. U zatvor se mora vratiti 20. srpnja. Beleriju je ranije u srpnju odbijena žalba i potvrđena mu je osuda nižeg suda za kupovinu glasova. Beleri je optužio albanskog premijera Edija Ramu da je organizirao urotu protiv njega, što je Rama više puta negirao i govorio da je riječ o pravosudnom, a ne političkom pitanju. – Hina.

Dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić komentirao je atentat na Donalda Trumpa te otkrio kakav će ovo imati utjecaj na predsjedničke izbore i prijeti li SAD-u građanski rat kao i detalje samog napada.