Home Svijet Njemačkim vozačima prijeti sličan scenarij koji je izazvala naftna kriza 1973. godine

Njemačkim vozačima prijeti sličan scenarij koji je izazvala naftna kriza 1973. godine

by Ante R.

Diljem Njemačke strepi se od moguće zabrane prometa svih vozila vikendom od ljeta nadalje ako Zakon o zaštiti klime ne stupi na snagu najkasnije do sredine srpnja. 

Fenix magazin prenosi kako je njemački savezni ministar prometa Volker Wissing (FDP) upozorio na mogućnost zabrane u pismu kojeg je poslao vođama zastupničkih skupina njemačke vlade. “Zakon je u proceduri od prvog čitanja 22. rujna 2023. godine. Činjenica da još uvijek nije na snazi dovodi do značajne pravne i činjenične nesigurnosti koja ne služi ni klimi niti ugledu savezne vlade,” pojasnio je Wissing.

Za slučaj da izmijenjeni zakon ne stupi na snagu najkasnije 15. srpnja, Savezno ministarstvo digitalizacije i prometa dužno je, prema važećim odredbama prethodno navedenog zakona, odmah predstaviti program kojim se osigurava usklađenost s godišnjim razinama emisija sektora prometa.  To bi dovelo do zabrane vožnje osobnim automobilima tijekom vikenda. 

Ova bi se odredba značajno osjetila i na broju gostiju koji bi dolazili ljetovati u Njemačku. “Bilo bi teško reći ljudima da smiju koristiti svoj automobil samo pet dana u tjednu,” poručio je političar FDP-a.

Ovo nije prvi slučaj zabrane prometa nedjeljom u Njemačkoj. U jeku naftne krize 1973. godine, Nijemci su doživjeli svoju prvu nedjelju bez vozila na cestama. Budući da je goriva bilo jako malo, plan je bio uštedjeti zabranom vožnje. Tijekom studenog 1973. godine građani jednu nedjelju nisu smjeli na ulice u osobnim automobilima, a zabrana se nastavila i u prosincu iste godine kada su uslijedile još tri nedjelje sa zabranama vožnje, piše Dnevnik.hr.

You may also like