Dilexit nos” (On koji nas uzljubi) potiče vjernike da osnaže svoje vjerničke živote. Svijet živi u “dobu površnosti”, ustvrdio je Papa, a katolici i drugi kršćani “moraju ponovno otkriti važnost srca”. “U svijetu gdje se sve može kupiti i prodati, čovjekov osjećaj vlastite vrijednosti sve više ovisi o tome što može steći pomoću moći novca”, napisao je Papa. “Za Kristovu ljubav nema mjesta u tom izopačenom ustroju, a samo ta ljubav može nas osloboditi lude trke u kojoj više nema mjesta za bezuvjetnu ljubav”, istaknuo je.

Enciklika na 142 stranice usredotočena je na duhovne teme, a ne pozive na konkretno političko djelovanje.

Papina enciklika iz 2015. “Laudato Si” (Hvaljen budi) pozvala je svijet da vodi brigu o okolišu i po nekim svjetskim čelnicima utjecala je na rasprave pred sklapanje Pariškog sporazuma o klimi 2016.

Enciklika iz 2020. “Fratelli Tutti” (Svi smo braća) pozvala je na preispitivanje ekonomskih politika nakon globalne pandemije koronavirusa.

Nova enciklika razmatra katoličke duhovne prakse koje je promicala francuska redovnica iz 17. stoljeća Margaret Mary Alacoque, koja je navodno nekoliko puta doživjela vizije Isusa. Kršćani bi trebali slijediti Isusovu ljubav brinući se za one u potrebi, istaknuo je Papa. “Ne postoji bolji način da mu za ljubav uzvratimo ljubavlju“, naglasio je. – Hina.

Sve zbog jedne teze u hrvatskom političkom prostoru; Plenković: Zbog Milanovićevih laži, dezinformacija i manipulacija nastaviti će se rasprava oko NSATU misije