Home OBŽ Novi datum za Dan osječkih branitelja?: Obilježena 33. obljetnica osvajanja Bijele vojarne u Osijeku

Novi datum za Dan osječkih branitelja?: Obilježena 33. obljetnica osvajanja Bijele vojarne u Osijeku

by Kristina B
Obljetnica osvajanja bijele vojarne u Osijeku

U organizaciji Udruga veterana 106. brigade Osijek obilježen je Dan osvajanja vojarne JNA “Milan Stanivuković” ili Bijele vojarne u Osijeku 17. rujna 1991. godine. Kod spomen ploče u današnjem Campusu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Sjećanje je to i na devet poginulih pripadnika ZNG-a, policije i vatrogasaca. 

Pregovori i osvajanje vojarne trajali su od 15. do 17. rujna 1991., manja skupina pripadnike JNA uspjela je proći kroz hrvatske položaje i krenuti prema Tenji, na tom putu stradali su civili. Vojarna je zauzeta 17. rujna u poslijepodnevnim satima, zaplijenjena je i veća količina oružja, predali su se vojnici JNA čime je završena bitka za vojarnu iz koje su raketirani civilni ciljevi, uništavana gradska infrastruktura i stambene zgrade, ubijani civili, a postojala je i namjera JNA da osoblje bolnice uzmu kao taoce – što je spriječeno.

Strateška partnerstva?: Sergej Šojgu posjetio Iran nekoliko dana nakon posjeta Sjevernoj Koreji

O tim su danima govorili predsjednik Udruge veterana 106. brigade Osijek Dubravko Pancić i predsjednik Udruge specijalne policije Orao Osijek Ilija Vidić koji su najavili kako će prema Gradskom vijeću krenuti s inicijativom da se 17. rujna proglasi Danom osječkih branitelja umjesto 28. lipnja jer nakon 17. rujna 1991. u gradu više nije bilo neprijateljskih vojnika.  (HRT/Radio Osijek)

You may also like

Verified by MonsterInsights