Home OBŽ Obmanjivanje građana: Lažni pozivi na testiranje raka debelog crijeva

Obmanjivanje građana: Lažni pozivi na testiranje raka debelog crijeva

by Kristina B

Zovu na prezentacije, dijele testove za rak, a zatim – nagovaraju na kupnju masažnih fotelja čija je cijena i više od 3 tisuće eura. Iza svega stoji tvrtka iz Osijeka kojoj su ciljana skupina – stariji građani. Na sumnjive prezentacije upozorava i Ministarstvo zdravstva.

Da se iza telefonskih poziva i ovog letka u kojem se poziva na testiranje vezano uz rak debelog crijeva krije nešto drugo, dobro zna gospođa Sanja koja je na prezentaciju pratila 82-godišnju majku. Pod krinkom zdravlja skriva se nagradna igra i prodaja skupih masažnih fotelja čiji iznos umanjuju za nagradni bonus.

“Bonus se dobije na iznos masažne fotelje koja košta 3200 eura. Naknadno sam išla provjeravati, tu negdje do 500 eura su masažne fotelje. Bonus je bio 1310 eura, tako da masažna fotelja u konačnici kod njih ispadne 1890 eura”, kazala je Sanja Sommer.

-->

Ustavni sud potvrdio zakonitost presude o otkazu na HRT-u predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku

Njezina majka, kaže, nije imala toliko novca, otišle su. Na prezentaciji u Pakracu bilo je 20-ak starijih ljudi, jedna gospođa komentirala je i testove.

“Ona je napisala da je bila do kraja, da su dobili testove ali da su upute na mađarskom jeziku, mislim to je neupotrebljivo”, dodala je gospođa Sanja.

Obmanjivanje građana sve veći problem

Da je to sve veći problem, dobro znaju i u Međimurju. Građani su se o svemu raspitivali u Zavodu za javno zdravstvo.

“Naša poruka je bila vrlo jasna – da sve što se tiče Nacionalnog programa ranog otkrivanja je, zapravo, naša ustanova Zavod za javno zdravstvo jedina ovlaštena i odgovorna da provodi akcije i testiranja u suradnji s kolegama iz primarne zdravstvene zaštite i patronažnim sestrama”, napomenula je prim. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Je li u ovom slučaju postupala policija, nismo uspjeli doznati, a iz tvrtke koja sve organizira odgovor nije stigao.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva provodi se od 2008. godine samo u zavodima za javno zdravstvo, ističu to i u ministarstvu zdravstva i naglašavaju:

“Ovim putem apeliramo na građane diljem Hrvatske da provjere izvor poziva na preventivne programe. Također, pozivamo građane da se uz nacionalne preventivne programe odazovu i na preventivne zdravstvene preglede koji će početi sredinom listopada na nacionalnoj razini. Svatko će dobiti poziv od svog obiteljskog liječnika. Pregledi su besplatni i spašavaju živote!”

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 3500 novih bolesnika s rakom debelog crijeva, a njih više od 2000, nažalost, umre.

You may also like

Verified by MonsterInsights