Home Svijet Paradom obilježili neustavni praznik Dodik poručio: “Ne trebaju nam kolonizatori i tutori i zato ovo ne može biti zabranjeno”

Paradom obilježili neustavni praznik Dodik poručio: “Ne trebaju nam kolonizatori i tutori i zato ovo ne može biti zabranjeno”

by Ante R.

U Banjoj Luci u utorak su paradom kroz središte grada vlasti Republike Srpske obilježile 9. siječnja kao dan entiteta iako je proslava naišla na brojne osude zbog obilježavanje datuma iz 1992. godine kada je proglašena samozvana republika srpskog naroda u BiH što je bio uvod u rat i etničke progone.

Vlasti Republike Srpske predvođene Miloradom Dodikom organizirale su dvodnevnu proslavu 9. siječnja kojega obilježavaju kao dan tog entiteta unatoč presudi Ustavnog suda BiH koji je to proglasio neustavnim i diskriminatornim za Hrvate i Bošnjake koji u RS imaju status pripadnika konstitutivnih naroda.

U utorak je banjolučkim ulicama tim povodom prodefiliralo oko 900 pripadnika entitetske policije no bili su tu i članovi različitih udruga poput motorističke skupine “Noćni vukovi” poznate po zastupanju politike ruskog predsjednika Vladimira Putina a njihov je nastup iz prvog reda na tribini pratio ruski veleposlanik u BiH Igor Kalabuhov.

Dodik je govoru koji je održao tom prigodom kazao kako u RS želi slaviti svoje praznike te da svi koji to pokušavaju uskratiti u tome neće uspjeti a obilježavanje 9. siječnja nastavit će se i ubuduće.

“Ne trebaju nam kolonizatori i tutori i zato ovo ne može biti zabranjeno”, kazao je Dodik uz poruku kako je RS “zagledana u Srbiju i Rusiju”.

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt kao i veleposlanstvo SAD u Sarajevu pozvali su pravosudna tijela da istraže i procesuiraju sve dužnosnike u tijelima vlasti u BiH koji su sudjelovali u obilježavanju 9. siječnja. Podsjetili su kako je nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH kazneno djelo za koje je propisana zatvorska kazna kao i na činjenicu da je to ujedno kršenje Daytonskog sporazuma.

Iz Tužiteljstva BiH u utorak su potvrdili kako oni zajedno s policijskim agencijama prate sva zbivanja koja mogu imati elemente kaznenih djela.

“Tužiteljstvo BiH će se u predstojećem razdoblju nakon analiziranja dostavljenih prijava i konzultiranja s partnerskim institucijama kao i Ustavnim sudom BiH moći odrediti o daljim aktivnostima”, naveli su u izjavi.

SAD je u ponedjeljak, kada je u Banjoj Luci organizirana svečana akademija u povodu obilježavanja 9. siječnja, u zračni prostor BiH poslao borbene zrakoplove F-16 uz pojašnjenje kako je to znak potpore teritorijalnoj cjelovitosti BiH i ujedno upozorenje onima koji zagovaraju secesionističku politiku i ugrožavaju Daytonski sporazum. – Hina.