Home Vijesti Penava o “rezervnim igračima” Vlade: Duboka država želi uprljati DP i staviti ga u isti kontekst sa onima koji nikada nisu htjeli Hrvatsku i onih koji se kao bore za Hrvatsku

Penava o “rezervnim igračima” Vlade: Duboka država želi uprljati DP i staviti ga u isti kontekst sa onima koji nikada nisu htjeli Hrvatsku i onih koji se kao bore za Hrvatsku

by Ante R.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava gostovao je Novom danu na N1 televiziji. Dominantna tema proteklih dana u medijima je izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. U Hrvatskom saboru je danas predviđeno glasanje kojim bi se Vladin kandidat službeno potvrdio kao novi čelnik DORH-a. Aktualnu temu koja je izazvala buru reakcija oporbe komentirao je Penava uz ocjenu da se oko ovog slučaja stvorila jedna medijsko-politička hajka.

“Jasno je da je u pitanju jedan igrokaz, da je većina davno osigurana i da nije upitna. S obzirom na kontekst predizbornog vremena, jasno je da je riječ o dudi varalici za javnost, nažalost, vrlo bitnoj. Sutra Hrvatska neće biti bolja zemlja zbog ovoga, još će više mladih biti frustrirano ovim što izlazi u javnost, ovim porukama i grafitima”, govori Penava o današnjem glasovanju o Turudiću u Saboru.

Domovinski pokret spominjao se kao “rezervni igrač” u slučaju da netko od partnera Vlade otkaže poslušnost na glasanju. “Duboka država želi uprljati DP i staviti ga u kontekst u koji je stavila i Hrvatsku. Odabir između Milanovićevih i Plenkovićevih, onih koji nikada nisu htjeli Hrvatsku i onih koji se kao bore za Hrvatsku. Time se prikriva cijela priča da će npr. Boris Milošević, optuženik USKOK-a, glasati za Turudića. Apsurdno. Hrvatska može i mora bolje od ovoga i ne pristajemo na ovakve scenarije, nećemo u tome sudjelovati, jasno ćemo reći što mislimo o tome”, kaže šef Domovinskog pokreta.

Plenković smatra da se oko ovog slučaja stvorila vrsta medijsko-političke hajke. Penava se slaže s tim da je ovo “organizirana haranga” onih koji žele minirati Turudića, a tako misli, kaže, zbog tajminga puštanja poruka. “Mogu zamisliti situaciju gdje se duboka država osvećuje za izručivanje bivših udbaških čelnika, zbog blaženog Alojzija Stepinca… Te dijelove pohvaljujem, ali nemojmo se zavaravati da nas taj isti Plenković nije u aferi Geodezija nije pokušavao uvjeriti kako pronevjereni novac nisu europska nego nacionalna sredstva. Jako mu je važno provodi li kontrolu DORH ili europski tužitelj, koji, kad je došao, počelo je frcati perje, ministričin osmijeh se pretvorio u suze…”,  govori Penava.

Navodi i primjer tadašnjeg potpredsjednika Vlade Boris Miloševića. “Je li normalno da tako visoko pozicionirana osoba prođe bez presude gotovo dvije godine. Govorimo o sučeljavanju izvršne i sudbene vlasti, gdje je bitno pokazati da nema nedodirljivih, da je sve transparentno… Bez obzira kakav će biti pravorijek suda”, kaže Penava i dodaje da je situacija još apsurdnija kad uzmemo u obzir da će taj isti Boris Milošević danas glasati u Saboru za Turudića.

“Ovaj način odabira gdje se bez konzultacija, ali to je potpis Andreja Plenkovića, bahato, bezobrazno… Činite štetu državi, društvu, i tom Turudiću na kraju krajeva…”, kaže Penava, piše N1.