Home Vijesti Pernar pušten na slobodu; Evo kakva mu je presuda

Pernar pušten na slobodu; Evo kakva mu je presuda

by Ante R.

Sudac Općinskog prekršajnog suda u Splitu izrekao je bivšem saborskom zastupniku Ivanu Pernaru mjeru zabrane pristupa odgojno-obrazovnim institucijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji na tjedan dana te je pušten na slobodu.

Pernara je splitska policija danas popodne privela, uz optužni prijedlog, na Općinski prekršajni sud u Splitu zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju i narušavanju javnog reda i mira.

Sudac mu je izrekao zaštitnu mjeru zabrane pristupa odgojno-obrazovnim institucijama u Splitsko-dalmatinskoj županiji na razdoblje od tjedan dana.

Pernar je o tome objavio status na društvenoj mreži na kojoj govori koju je kaznu dobio. Prema Pernarovim riječima sud je odlučio da će naknadno donijeti odluku o ispitivanju svjedoka, točnije hoće li utvrđivati činjenice i okolnosti vezane za taj slučaj.

Ivan Pernar je popodne uhićen nakon što je policija dobila poziv ravnatelja škole pred koju je stigao, a provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je u utorak 13 sati u zoni odgojno-obrazovne ustanove, koristeći društvene mreže, najprije organizirao i pozivao na javno okupljanje, kazali su u policiji.

Tamo je održao mirno javno okupljanje radi javnog izražavanja i promicanja vlastitih uvjerenja i ciljeva, na kojem je nazočilo više stotina učenika srednjih škola, a navedeno javno okupljanje nije prijavio nadležnoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji. Na okupljanju je organizirao i održao ‘natjecanje u izdržaju i sklekovima’ u koje je uključio više učenika srednje škole, te je pobjednike natjecanja novčano nagradio.

Policija kaže i kako su utvrdili da je na tom okupljanju na kojem su se još uvijek nalazili učenici, došlo i do narušavanja javnog reda i mira tako što je iz skupine koja se okupila bačeno više jaja prema tri osobe. Uz sve to je istog dana preko društvenih mreža pozivao na javno okupljanje ispred druge odgojno-obrazovne ustanove u Splitu da bi u srijedu u jutarnjima satima osobno došao u osnovnu školu.

Sumnjiči ga se da je u cilju promicanja osobnih ciljeva iskoristio osobe mlađe životne dobi – srednjoškolsku populaciju, među kojima i maloljetnike, odnosno na opisani uznemiravajući i ponižavajući način poticao učenike da se natječu radi njegove osobne promocije. Time je narušio javni red i mir i izazvao zgražanje većeg dijela javnosti jer je snimljene sadržaje s okupljanja na kojima se nalaze učenici objavio na društvenim mrežama.

Napadnuta novinarka Slobodne Dalmacije

U utorak je Pernar okupio učenike Srednje prometne škole od kojih je tražio da rade sklekove i plankove, a najboljeg je nagradio sa sto eura. Tada je izbio i incident u kojem su učenici napali novinarku Slobodne Dalmacije kojoj su vikali uvrjedljive riječi i gađali je jajima.

Slobodna Dalmacija navodi da će protiv Pernara biti podnesene dvije prijave – zbog prekršaja iz Zakona o javnom okupljanju i prekršaja iz Zakona protiv javnog reda i mira, piše HRT.

You may also like

Verified by MonsterInsights