Home Vijesti Počasni bleiburški vod: Austrijski sud vratio zemljište, koje je zakulisnim igrama oduzeto PBV-u

Počasni bleiburški vod: Austrijski sud vratio zemljište, koje je zakulisnim igrama oduzeto PBV-u

by Ante R.

Počasni bleiburški vod oglasio se na Facebook-u povodom odluke Pokrajinskog suda u Klagenfurtu koji je donio rješenje kojim je zemljište na Bleiburškom polju vraćeno u njihovo vlasništvo.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Kao što smo na jučerašnjoj Konferenciji za medije izvijestili, Pokrajinski sud u Klagenfurtu je 12. ožujka 2024. donio rješenje kojim je zemljište na Bleiburškom polju vratio u vlasništvo Počasnog bleiburškog voda (PBV).

Naime, zakulisnim igrama prije nekoliko godina PBV-u je oduzeto zemljište na Bleiburškom polju, pa se čak pokušala njegova (pre)prodaja na treće osobe. Neko vrijeme PBV nije imao snage utjecati na takav razvoj događaja koji je moderiran iz političkih sfera, ali su se sredinom prošle godine stekli uvjeti za zakonsko-sudsko tretiranja slučaja. PBV je, u skladu s austrijskim zakonima, podnio tužbu za zaštitu svojih prava.
U privitku objavljujemo dopis našega odvjetnika Andreasa Horačeka iz Klagenfurta, u kojemu nas izvještava o raspravi 12. ožujka 2024. pred Pokrajinskim sudom u Klagenfurtu, na kojoj je doneseno navedeno rješenje o vraćanju zemljišta na Bleiburškom polju u vlasništvo PBV-a. U privitku je također i zapisnik sa same rasprave. Očekujemo da će se slijedom tog rješenja za nekoliko dana izvršiti uknjižba PBV-a kao vlasnika zemljišta u Gruntovnici u Bleiburgu.
S obzirom na slučaj u cjelini, PBV je odustao od vođenja sudskog postupka te je pristao na tzv. „nagodbu“, jer bi se u protivnom postupak odužio na još nekoliko godina, a njegovi bi troškovi iznosili otprilike kao i „obeštećenje“ u slučaju nagodbe. S tim, da nam troškovi vođenja višegodišnjeg postupka ne bi bili nadoknađeni. Ovako smo problem riješili u najkraćem mogućem roku „po istoj cijeni“.
Cijela „operacija“ povrata zemljišta u vlasništvo PBV-a stajat će nas oko 60.000,00 eura: tzv. odšteta – 30.000,00 €, odvjetnički troškovi cca. 15.000,00 €, troškovi prijevoda dokumenata s hrvatskog na njemački jezik cca. 5.000,00 € te troškovi poreza i prijenosa zemljišta na PBV cca. 10.000,00 €.
Dio potrebnih sredstava osigurali smo na prošlogodišnjoj donacijskoj večeri, a za ostatak smo planirali organizirati novu donacijsku akciju u ovom mjesecu. Kako to zbog raznih drugih obveza, posebice vezanih uz pripreme komemoracija u povodu 79. godišnjice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda, nismo uspjeli – potrebna novčana osigurali smo posudbom.
U isto vrijeme postavili smo zahtjev Vladi Republike Hrvatske za donacijom u navedenom iznosu, ali još nismo dobili odgovor.
Budući da u Austriji vodimo još dva upravno-sudska postupka, za povrat hrvatskog grba s prvim bijelim polje na bleiburški spomenik i za poništenje parlamentarne Rezolucije kojem se kriminaliziralo bleiburšku komemoraciju, svakako će nam trebati još sredstava za podmirenje odvjetničkih i sudskih troškova, pa ćemo u tu svrhu krajem listopada ili početkom studenoga o.g. organizirati novu donacijsku akciju.
Naravno, očekuju nas i troškovi vezani uz sanaciju oštećenja na bleiburškom spomeniku i bleiburškoj kapeli, nastalih protekle četiri godine, u vrijeme dok nam je bilo oduzeto vlasništvo nad tim nekretninama, zbog čega se nismo mogli/smjeli o njima brinuti, piše u objavi Počasnog bleiburškog voda.

You may also like

Verified by MonsterInsights