Home Vijesti Politički analitičari komentirali odluku Ustavnog suda: “Oporba je sada žrtva i njima bi najviše sada odgovarali ponovljeni izbori”

Politički analitičari komentirali odluku Ustavnog suda: “Oporba je sada žrtva i njima bi najviše sada odgovarali ponovljeni izbori”

by Ante R.

Politički analitičari Krešimir Macan i Jakov Žižić komentirali su odluku Ustavnog suda prema kojoj predsjednik Zoran Milanović zbog kršenja odluka Ustavnog suda ne može biti mandatar, čak i ako podnese ostavku. Ustavni sud je ocijenio njegove izjave i postupke postavljanjem u položaj sudionika na parlamentarnim izborima, što prema svom ustavnom položaju ne može biti dok obnaša funkciju predsjednika Republike.

Po pravilima struke

Ustavni sud reagirao je po svim ustavnim pravilima, ocijenio je Krešimir Macan.

– Oni su poslali upozorenje predsjedniku da ne sudjeluje u kampanji ako prvo ne da ostavku. Predsjednik je to ignorirao i odgovorio „što mi možete”. Mislim da je kap koja je prelila čašu bila to što je predsjednik potvrdio da pregovara sa strankama i prikuplja potpise. To je neustavno i to on ne smije raditi. Mislim da je upravo taj stav „ne možete mi ništa” doveo do odgovora „evo što mi možemo”.

Primarno za ljevicu ostaje da skupi 76 potpisa, pa hajmo vidjeti što će se dogoditi. Ako i ne skupe 76 potpisa, Ustavni sud ih je napravio žrtvom. Percepcijski, oni ispadaju žrtve, ocijenio je Macan.

Od demokracije prema juristokraciji

Zbog djelovanja Ustavnoga suda Hrvatska se od demokracije primiče juristokraciji, ocijenio je pak Jakov Žižić.

– Ovo nije prva takva odluka Ustavnoga suda gdje oni podrivaju temelje Ustava da vlast pripada narodu i izabranim predstavnicima naroda, a ne je ustavnim sucima. To smo već vidjeli 2022. kad su zabranili referendumsku inicijativu o promjeni Ustava, premda je poštovala sve propisane procedure, praktički kazavši da građani ne mogu mijenjati Ustav.

Mislim da je ovo posljedica, ne samo ponašanja Zorana Milanovića tijekom kampanje, za koju se mogu složiti da je bila protuustavna, nego i šira posljedica degradacije Ustavnog suda i njegovog pretvaranja iz sluge Ustava u slugu stranačkih interesa, smatra Žižić.

A stranačkom kadroviranju u Ustavom sudu je doprinio i Zoran Milanović i njegov SDP, primjećuje Žižić.

Glavna referenca stranačka vezanost

– Upravo način izbora sudaca Ustavnoga suda, kojima je negdje od 1999. glavna referenca stranačka vezanost, a ne kompetentnost, neovisnost i moralni integritet, nas dovode do situacije da te intervencije u političke procese, veliki dio građana smatra nevjerodostojnima i nemaju legitimitet.

Sud mora postojati, ali u Hrvatskoj se počeo zlorabiti da bi se interveniralo u političke procese radi stranačkog interesa. A hoće li odluka Ustavnog suda sada ujediniti i ojačati anti-HDZ-ovu koaliciju? Oporba je sada žrtva i njima bi najviše sada odgovarali ponovljeni izbori, tvrdi Krešimir Macan.

– Kada bi oni sad išli na ponovljene izbore u ovom sad ozračju sigurno bi ostvarili puno bolji rezultat. Drugačije bi se možda i organizirali. Možda bi išli u jednoj koaliciji protiv HDZ-a i eventualno DP-a, ako DP bi odlučio ići samostalno, onda bi to bio posve drugačiji izborni rezultat. Svi su scenariji otvoreni, ovo je vjetar u leđa oporbi. Sad imaju prostora. Jutros je ta inicijativa bila mrtva. Sada ta inicijativa de facto postaje izborni program za ponovljene izbore, piše HRT.