“Te akcije organizirane su na paravojni način, a sve više primjećujemo da se u Siriji i Iranu organiziraju skupine koje nisu obučene samo za ilegalne prelaske granice, već i za ponašanje koje mi u NATO-u moramo klasificirati kao opasno”, rekao je Tusk za dnevni list Gazeta Wyborcza u srijedu. Postoji cijeli sustav regrutacije preko ruskih i bjeloruskih diplomatskih predstavništava u nekoliko zemalja, naveo je dalje Tusk.

Iz Sirije postoje dokazi, rekao je, da se kriminalci i osobe povezane s terorističkim organizacijama puštaju iz zatvora i dovode na poljsko-bjelorusku granicu, koja je ujedno i vanjska granica Europske unije. Poljska namjerava donijeti novi zakon o privremenoj obustavi prava na azil migrantima koji nezakonito prelaze granicu s Bjelorusijom. Nacrt zakona očekuje se za nekoliko tjedana.

U utorak je Tuskova vlada lijevog centra usvojila dokument o migraciji koji predviđa i privremeno ograničenje prava na azil. Poljska i EU optužuju ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegova saveznika bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka za dovođenje migranata iz kriznih regija na vanjske granice EU-a na namjeran način kako bi izvršili pritisak na Zapad.

Unatoč izgradnji više od 5 metara visoke ograde i elektroničkog nadzornog sustava, migranti svakodnevno pokušavaju prijeći granicu. Od početka godine graničari su zabilježili gotovo 28. 000 takvih pokušaja.

Poljski predsjednik Andrzej Duda osudio je u srijedu vladin plan da privremeno suspendira pravo na azil, rekavši da bi to naštetilo članovima bjeloruske oporbe koji bježe od represije u vlastitoj zemlji. “Najave premijera posljednjih dana neće služiti osiguranju naše granice i ograničavanju migracija”, rekao je Andrzej Duda, saveznik nacionalističke oporbene stranke Pravo i pravda (PiS), u govoru u parlamentu. Oni će spriječiti predstavnike bjeloruske oporbe da potraže utočište u Poljskoj.

Poljska je postala dom tisućama pristaša oporbe iz istočnog susjeda otkako je Lukašenko pobijedio na izborima 2020. za koje kritičari kažu da su bili namješteni. – Hina.

Netanyahu odgovorio na Macronov poziv za primirje: Ne prihvaća se jednostrani prekid vatre, sporazumom se mora spriječiti ponovno naoružavanje Hezbollaha