Home Gospodarstvo Poskupljuje i grijanje: Što očekivati od zimskih računa?

Poskupljuje i grijanje: Što očekivati od zimskih računa?

by Kristina B

Struja i plin za naša kućanstva poskupljuju 10 posto, i to u dva vala u šest mjeseci. Najskuplje će biti grijanje na električnu energiju.

Prosječna mjesečna potrošnja za grijanje stana od 60 četvornih metara u sezoni stajat će 1.162 eura. Najjeftinije je grijanje na drva, za što u sezoni za prosječan stan treba izdvojiti 381 euro, te grijanje na dizalicu topline za koju treba izdvojiti 276 eura.

Gotovo 42 milijuna ljudi diljem Europe ne može učinkovito grijati svoje domove. Prema podacima Eurostata, energetsko siromaštvo pogađa gotovo 10 posto stanovništva EU-a.

-->

U Hrvatskoj 50 tisuća kućanstava ima status ugroženih kupaca energije. Ne iznenađuje stoga što mnogi namjeravaju štedjeti na grijanju. Usto, dio građana još i ne zna kako će se grijati. “Na klimu i moliti Boga da struja bude što jeftinija”, “Nije skupo centralno grijanje, zadovoljni smo”, “Ove godine očekujem da će računi biti viši jer sve ide gore i struja ide gore”, “Kad nisam u kući ne grijem se”, neke su od reakcija građana.

Nema dizanja cijena briketa, peleta i drva za ogrjev

Plin i struju dobivamo od velikih distributera i ti će energenti poskupjeti 10 posto. Proizvođači briketa, peleta i drva za ogrjev ističu da cijene neće dizati.

“Prošla godina nije se pokazala zima ove godine pretpostavljam da će manje kupovati u odnosu na prošlu godinu”, kaže Sandra Brkić, prodavačica drva za ogrijev.

Ustavni sud potvrdio zakonitost presude o otkazu na HRT-u predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku

“Cijene su pale, cijene su prihvatljive za građane pogotvo kad dođu u proizvodnju i ne kupuju od prekupaca”, dodaje prodavač briketa Ivica Brkač.

Najveća je potražnja za ogrjevnim drvima. Cijena po kubnom metru je oko 100 eura za izrezana i isporučena drva.

“Sve je skupo ljudima danas. I drva su skupa i nabava je skupa i rad je skup. Tako da su drva realno skuplja nego što bi trebala biti”, smatra Tihomir Lovrić, prodavač drva za ogrijev.

Mnogi se nadaju da će i ova zima biti blaga zbog čega bi potrošnja energenata trebala biti manja. Stručnjaci poručuju da nema potrebe za pretjeranom štednjom jer većih poskupljenjima i nestašica ne bi trebalo biti.

“U ovom trenutku najjeftinije je grijanje na drvne pelete i ogrjevno drvo, centralno grijanje na toplane, a znatno je skuplje grijanje na električnu energiju koja je izravno skupa isto tako skupo je i loživo ulje”, kaže Daniel Srb.

Najteže u Dalmaciji

Na električnu energiju najviše se griju kućanstva u Dalmaciji. Njima bi računi mogli biti najveći.

“Dalmacija je u najvećim problemima međutim da umirimo građane neće to biti značajno poskupljenje prosječno po kućanstvu to mi išlo maksimalno do 10 eura više, a za električnu energiju za četveročlanu obitelj 5 eura više”, napominje Igor Grozdanić. Zbog skupe energije mnogi su promijenili životne navike, a dio kućanstava okreće se obnovljivim izvorima. (HRT)

You may also like

Verified by MonsterInsights