Home Svijet Potonula kineska nuklearna podmornica, tvrde američki izvori

Potonula kineska nuklearna podmornica, tvrde američki izvori

by Kristina B

Najnovija kineska jurišna podmornica na nuklearni pogon potonula je ranije ove godine, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik američke obrane, što predstavlja potencijalnu neugodnost za Peking u nastojanju proširenja svoje vojne sposobnosti.

Visoki dužnosnik obrane SAD-a, koji je želio ostati anoniman, rekao je da je prva kineska jurišna podmornica na nuklearni pogon potonula uz mol negdje između svibnja i lipnja.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva u Washingtonu rekao je da nisu “upoznati sa situacijom” i da trenutačno nemaju informacija.

-->

Visoki američki dužnosnik kaže da nije jasno što je uzrokovalo potonuće ni je li u to vrijeme u plovilu bilo nuklearnog goriva. Incident pokreće pitanja o “internoj odgovornosti PLA-a i nadzoru nad kineskom obrambenom industrijom, koja je već dugo pogođena korupcijom”, rekao je dužnosnik, misleći na Narodnu oslobodilačku vojsku (PLA). “Nije iznenađujuće da bi mornarica PLA pokušala prikriti” ovo potonuće, dodao je.

Nesreća “postavlja pitanja o proizvodnji i sigurnosnim standardima prve podmornice na nuklearni pogon mornarice PLA-a u klasi, jedne od najnaprednijih platformi kineske obrambene industrije”, rekao je James Char, kineski obrambeni stručnjak u singapurskoj Školi međunarodnih studija S. Rajaratnam. “Događaj nas također podsjeća na potencijalne zamke” kada je “u pitanju rukovanje nuklearnim materijalom”, dodaje Char.

Kina već ima najveću mornaricu na svijetu, s preko 370 brodova, a krenula je i u proizvodnju nove generacije nuklearnih podmornica.

Od 2022. imala je šest podmornica s balističkim projektilima na nuklearni pogon, šest jurišnih podmornica na nuklearni pogon i 48 jurišnih podmornica na dizelski pogon, prema izvješću Pentagona o kineskoj vojsci.

Očekuje se da će te podmorničke snage narasti na 65 do 2025. i 80 do 2035., priopćilo je američko ministarstvo obrane.

Kina je u srijedu priopćila da je uspješno izvela rijetko lansiranje interkontinentalne balističke rakete u Tihi ocean, što će vjerojatno izazvati međunarodnu zabrinutost zbog porasta zaliha nuklearnog oružja na planetu.

Sjedinjene Države i Kina održale su prvi put razgovore zapovjednika na ratištu ranije ovog mjeseca, usred napora da se stabiliziraju vojne veze i izbjegnu nesporazumi, posebno u regionalnim vrućim točkama kao što je Južno kinesko more. (Hina)

You may also like

Verified by MonsterInsights