Home Vijesti Prkačin u sarajevskom TV duelu: ‘Reći ću vam kad će vas bh. Hrvati gledati kao glavni grad…’

Prkačin u sarajevskom TV duelu: ‘Reći ću vam kad će vas bh. Hrvati gledati kao glavni grad…’

by Ante R.

Saborski zastupnik Ante Prkačin nastavlja s uvijek zanimljivim i često provokativnim TV gostovanjima. Ovoga puta je otputovao u susjednu BiH gdje se u emisiji Senada Hadžifejzovića na Face TV-u sučelio s dr. Suadom Kurtćehajićem. Kako stoji u opisu YouTube videa, riječ je o verbalnom okršaju dvojice “teškaša” koji su stigli u studio prokomentirati goruća društvena i politička pitanja koja se tiču BiH, njenih konstitutivnih naroda i tomu slično. 

“Ante Prkačin, zastupnik u Saboru RH, general HOS-a, političar i dr. Suad Kurtćehajić, profesor FPN Sarajevo. Povod? Prkačin je sam izazvao na dvoboj profesora Kurtćehajića, ovaj prihvatio i evo ih” A oni su krenuli itekako žustro. Kroz 60 minuta razgovora gosti su prošarali kroz uglavnom povijesne teme, koje su sezale u daleku prošlost, sve do desetog stoljeća.

Bošnjak i Bosanac su isto

Ipak, najviše su se verbalno sukobili oko pitanja državnosti BiH. “Kasno je za građansku državu!”, rekao je Prkačin. Kurtćehajić mu pak ekspresno odgovara protutezom. Kurtćehajić je pak odmah kontrirao optužbom kako “udara na temelje BiH”. Naravno, to nije zaustavilo Prkačina da nastavi napadati svog sugovornika. “Pokušali ste sve muslimane u Jugoslaviji integrirati! Ima li Bošnjak veze s Bosnom?”.

Za Kurtćehajića nema dileme, pojmovi su istoznačnice: “Bošnjak i Bosanac su isto! Bosanac je kopča za državu”, zaključio je. Hrvatski saborski zastupnik je pak krenuo dalje i preispitao državnost Bosne i Hercegovine.

Kurtćehajića zanima kada će Hrvati u BiH prihvatiti Sarajevo

“BiH je satrap za koji su krivi polupismena europska i svjetska elita koja se ovdje uključila i polakomljelost bošnjačkog faktora koji je krenuo na brzinu stvarati građansku državu! Ovakva BiH nema šanse, perspektive ni smisla! Mora se nešto mijenjati! Ovo je obesmišljeno!”.

Bošnjak nije izdržao pa je odmah replicirao. “Ne možemo, generale, izmišljati stvari… Nećemo da se suočimo s realnošću! Bili ste omiljeni u Bosni, generale, ali veličanje Ante Pavelića” zamislio se pravnik. Za kraj Kurtćehajić se pitao kada će bosanski Hrvati pogledati prema Sarajevu kao prema svom glavnom gradu. Prkačin mu je odmah odgovorio da će doći do takvog scenarija čim im prestanu nametati Željko Komšića i ostale Komšiće.

You may also like