Home Vijesti Profesor na Katedri za odnose s javnošću: Što god u DP-u odlučili, oni koji će ih kritizirat će ih prozivati za neku vrstu izdaje

Profesor na Katedri za odnose s javnošću: Što god u DP-u odlučili, oni koji će ih kritizirat će ih prozivati za neku vrstu izdaje

by Ante R.

Komunikologinja Smiljana Leinert-Novosel i profesor na Katedri za odnose s javnošću Damir Jugo gostovali su u središnjem Dnevniku HTV-a. Komentirali su aktualnu političku situaciju nakon izbora i moguće postizborne kombinatorike. Leinert-Novosel je naglasila kako je brzo formiranje vlasti prioritet zbog očuvanja stabilnosti, dok je Jugo istaknuo kako je Domovinski pokret u takvoj situaciji da što god odlučili kome se prikloniti u pregovorima, postoje oni koji će ih kritizirati i prozivati za neku vrstu izdaje.

– Mislim da je u ovom trenutku za zaključiti da smo najbliži Vladi koju bi sastavio HDZ s nekim od svojih koalicijskih partnera. Tko će to biti, isto je prilično jasno, to će biti vjerojatno s Domovinskim pokretom i dijelom ili sa svim manjinskim zastupnicima, rekao je Jugo. Sve ostalo je, kako kaže, “manje izvjesno i manje vjerojatno, prije svega je HDZ ima jednu adresu s kojom se mora dogovoriti”.

Osvrnuo se i na mogući dogovor s ostatkom oporbe. – S druge strane, vidimo i sami po ovim izjavama, u drugom scenariju – koji uključuje čitav niz političkih aktera – ima čitav niz uvjeta koji se moraju ispuniti, naglasio je. Dodao je kako mu se čini da manjinska Vlada podrazumijeva ponavljanje izbora.

Leinert-Novosel: Kad unesete gnjev u politiku – sve je moguće pa i nasilje

– Kad unesete gnjev ili bijes u politiku, nitko više nikoga ne sluša i sve je moguće pa i nasilje. Ja bih rekla, konfuzija i nesigurnost, rekla je profesorica Leinert-Novosel citirajući norveškog profesora Larsa Svenssona.

Kako kaže, “cijela oporba pokušava ponuditi svoju kombinatoriku”. – Tko je zapravo najveća žrtva, zapitala se. Kažu da je to Ustav koji očito neki ljudi krše. Neki stručnjaci kažu da je to upravo tako i da se Ustav mora poštovati dok drugi relativiziraju, kazala je. – Drugi vide predsjednika Zorana Milanovića kao neku novu žrtvu. Oko žrtve se sve uvijek vrte i njemu svi žele pomoći. Vidjet ćemo kako će to utjecati na prijedloge i kombinacije, dodala je.

DP u nezavidnoj situaciji

Jugo je naglasio da je DP u situaciji gdje će ih netko uvijek moći optužiti za izdaju, neovisno o tome za koga se odluče. – Što god oni odlučili, oni koji će ih kritizirat će ih prozivati za neku vrstu izdaje. Ako se ne dogovore s HDZ-om bit će kritika da su izdali biračko tijelo koje oni de facto dijele te da su se dogovorili s ideološki suprotstavljenim opcijama, rekao je.

S druge strane, kako kaže, “ako se dogovore s HDZ-om, vidimo već sada da ih kao nekakvo podgrijavanje i poticanje da to ne rade – čujemo riječi izdaja”. Dodao je da bi se u tom slučaju dogovarali “ne samo s ideološki dalekim strankama, nego i s Mostom koji je prema njima bio žešći nego HDZ”.

Brzina sastavljanja Vlade kao uvjet stabilnosti

Profesorica Leinert-Novosel osvrnula se i na brzinu sastavljanja Vlade. Dosta suvislo joj je, kako kaže, “da ustanovimo vezu između brzine sastavljanja Vlade – pretpostavljamo da je to relativni pobjednik – jer svako odugovlačenje pruža širok manevarski prostor za druge scenarije”.

Naglasila je i kako se više ne zna kome se obraćaju političari – Više se ne zna, u prvom su planu stranke i vodstva. Njih trebate pridobiti. Tip retorike koji slušamo od jučer je nastavak kampanje. Pogledajte kako se čelnici SDP-a obračunavaju s institucijama u Hrvatskoj, kazala je.

– Ako pridodate da su Hrvati skloniji vjerovati EU institucijama, nego vlastitim – npr. Saboru – vidimo da je to opasnost za sustav i vladavinu prava. Treba biti oprezan. A što se retorike tiče – očekivano, upozorila je. Dodala je kako se nada da pregovori neće ići sporo. – Ja se nadam da ne, kao što se nadam da će pregovori koliko-toliko brzo ići, zaključila je, piše HRT.

You may also like

Verified by MonsterInsights