Home Vijesti Reagiralo Ministarstvo pravosuđa i uprave: UHS odbila najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina

Reagiralo Ministarstvo pravosuđa i uprave: UHS odbila najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina

by Ante R.

Udruga hrvatskih sudaca (UHS) odbila je danas putem priopćenja prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave o novom uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika uvođenjem materijalnih prava za pravosudne dužnosnike, čime bi se sveukupno uvećala plaća sudaca na 698 eura neto u manje od godinu dana, prenosi Hrvatska danas.

Ujedno bi ovo bilo i najveće povećanje plaća sudaca u proteklih nekoliko godina da je Udruga na to pristala, piše u priopćenju Ministarstvo pravosuđa.

Predloženi model koji je na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu članovima Udruge predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica uključivao je uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike. Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da je dalo realan i ostvariv prijedlog koji bi na mjesečnoj razini sucima značilo povećanje od dodatnih 115 eura neto. Uvođenje materijalnih prava, na koja drugi dužnosnici ne ostvaruju pravo, jedan je od zahtjeva Udruge hrvatskih sudaca koji je u ovom trenutku moguće ispuniti.

Naglašavamo kako je, nakon prošlogodišnjeg usvajanja zakonskih izmjena, prosječna neto plaća najbrojnije skupine pravosudnih dužnosnika već uvećana za 583 eura neto. To povećanje se ne zasniva na pretpostavkama, već na stvarnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće.

Nadalje, nejasno je zašto Udruga hrvatskih sudaca u javnom prostoru kao dogovor spominje povećanja koja su bila predložena u prijašnjim razgovorima, ali s osnovicom nižom od one koju je Vlada predložila u Konačnom prijedlogu zakona. Podsjećamo, osnovica za sve suce nije rasla 8 već 13 posto.

Ujedno, Udruga hrvatskih sudaca zaboravlja i na povećanja drugih prava koja su ostvarena u prethodnoj godini, a koja su doprinijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika. U prvom redu povećanje naknada za upućivanje na drugi sud, kao i povećanje naknada za dežurstva.
Ministarstvo pravosuđa i uprave ostaje privrženo dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika. U isto vrijeme ističe da se učinci tog uređenja ne mogu realizirati dok se ne uredi sustav plaća službenika i namještenika u državnoj službi i javnim službama zbog kojega su suci prethodno provoditi tzv. mjere upozorenja.

Osnovana Radna skupina za cjelovito uređenje sustava plaća koje uključuje pitanje indeksacije i stupnjevanje plaća pravosudnih dužnosnika nastavit će s radom, a rješenje za uređenje sustava plaća može se tražiti samo u okvirima institucionalnog djelovanja i sukladno vremenskim, ljudskim i financijskim mogućnostima, piše Ministarstvo pravosuđa i uprave.