Home Vijesti ‘Rus sam, ali ubijam svoje sunarodnjake. To su kriminalci, došli su u tuđu zemlju pljačkati, ubijati i uništavati’

‘Rus sam, ali ubijam svoje sunarodnjake. To su kriminalci, došli su u tuđu zemlju pljačkati, ubijati i uništavati’

by Ante R.

Reporteri CNN-a razgovarali su s Rusima koji su se odlučili pridružiti ukrajinskoj vojsci i sada se bore protiv svojih sunarodnjaka

Vojnik u ukrajinskoj uniformi mrzovoljno promatra ruševine pravoslavnog samostana u istočnoj ukrajinskojh regiji Donjeck i ljutito govori da je to rezultat Putinovog rata. ‘Kao Krščaninu, ovo mu je vrlo uvredljivo’, govori on reporterima CNN-a, a jedan je od stotina vojnika koji se bore za grad Bahmut, trenutano epicentar rata. Međutim, jedno ga razlikuje od većine onih koji dijele isti cilj: ovaj vojnik je Rus.

– Od prvog dana rata, moje srce, srce pravog ruskog čovjeka, pravog kršćanina, reklo mi je da moram biti ovdje kako bih branio narod Ukrajine. Sada se borimo u smjeru Bahmuta, ovo je najkritičniji dio fronte – kazao je. Malo je zgrada na istoku Ukrajine pošteđeno, mnoge su građevine potpuno uništene, a apokaliptični prizori podsjećaju na razoreni grad Mariupolj koji je Rusija zauzela ranije tijekom rata.

– Nakon ruske mobilizacije u rujnu, Putin je bacio sve svoje snage na Bahmut kako bi postigao prijelomnu točku u ratu, ali mi vodimo žestoku obrambenu borbu – govori vojnik kodnog imena Cezar.

– Borbe su sada vrlo brutalne – dodaje.

Nekoliko kolimetara daleko od bitke, ali još uvijek u dometu stalnih tutnjava i eksplozija, Cazarova je predanost nepokolebljiva i on ne žali zbog svoje odluke da se pridruži ukrajinskoj legiji stranaca. Iako je želja da se prijavi javila već na početku sukoba, mogao je napustiti svoju domovinu sa svojom užom obitelji i pridružiti se ukrajinskoj vojsci tek u ljeto.

– Bio je to vrlo težak proces. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da konačno stupim u redove branitelja Ukrajine – kaže i dodaje kako je on jedan od 200 ruskih državljana koji se bore uz ukrajinske snage protiv vojske vlastite zemlje.

– Da, ubijam svoje sunarodnjake, ali oni su postali kriminalci. Došli su u tuđu zemlju pljačkati, ubijati i uništavati. Ubijaju civile, djecu i žene. Moram se suočiti s ovim – kaže Cezar.

Cezar je protivnik, kako kaže, “tiranskog režima” na čelu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ne samo što se tiče Ukrajine, već i što se tiče vlastite zemlje. U dosadašnjem sudjelovanju u borbama, morao je ustrijeliti najmanje 15 ruskih vojnika na bojnom polju. tvrdi.

– Ja vodim plemenitu borbu i obavljam svoju vojničku i kršćansku dužnost – ja branim ukrajinski narod. A kad Ukrajina bude oslobođena, krenut ću sa svojim mačem u Rusiju da je oslobodim tiranije – kaže Cezar. Drugi Rus koji se bori na ukrajinskoj strani, a kojeg je CNN nazvao Tiho, bio je u posjetu Ukrajini kada su Rusi pokrenuli invaziju.

– Došao sam u Ukrajinu početkom veljače posjetiti rodbinu. Ostao sam ovdje i počeo je rat – prisjetio se.

Kaže da se pridružio ukrajinskoj vojsci nedugo nakon što je vidio zločine koje su počinili ruski vojnici u predgrađima Buče, Irpina i Borođanke, nedaleko od ukrajinske prijestolnice Kijeva. Dokazi o masovnim grobnicama i pogubljenjima civila u tim područjima pojavili su se nakon povlačenja ruskih snaga iz kijevske regije početkom travnja.

– Mrtva tijela, djeca, žene, pogubljenja… Kad to osobno vidite naravno da se unutra sve okrenulo naglavačke. Odlučio sam ostati ovdje do kraja i pridružiti se legiji – kaže Tiho i dodaje kako je njegov prijatelj nedavno prisilno mobiliziran u rusku vojsku.

Njegova obitelj, poput mnogih u Rusiji i Ukrajini, vuče korijene iz obje zemlje. Njegova supruga i dvoje djece sada žive s njim u Ukrajini, ali ostali rođaci su u Rusiji, piše vecernji.hr

You may also like