Home Svijet U Rusiji postoji crno tržište ratnih zarobljenika: Iskustvo jednog ukrajinskog vojnika pokazalo koliko se drže Ženevske konvencije

U Rusiji postoji crno tržište ratnih zarobljenika: Iskustvo jednog ukrajinskog vojnika pokazalo koliko se drže Ženevske konvencije

by Ante R.
Ukrajinski vojnik

Crnim tržištem ukrajinskih ratnih zarobljenika upravljaju ruski borci. Petro Jatsenko, glasnogovornik ukrajinskog stožera za koordinaciju ratnih zarobljenika, rekao je da čečenske paravojne formacije aktivno kupuju zarobljenike od Rusa, a zatim ih mijenjaju za vlastite zarobljene kadrove.

“Bilo je slučajeva da su kupovali naše ranjenike od ruske vojske, odvozili ih u Grozni (glavni grad Čečenije), a zatim ih mijenjali za svoje”, rekao je za britanski list The Times.

Čečenske snage, pod vodstvom gospodara rata Ramzana Kadirova, bore se na ruskoj strani u Ukrajini tijekom cijele invazije. Međutim, prema The Timesu, posljednjih su mjeseci sve više angažirani u operacijama dalje od prve linije bojišnice, što im daje manje prilika za hvatanje vlastitih zarobljenika i provođenje vlastitih razmjena.

Vjačeslav Levitskij, 41-godišnji ukrajinski vojnik ispričao je novinama o svom zarobljavanju u Donjeckoj regiji u veljači prošle godine i kasnijoj prodaji Čečenima. Nakon bitke kod Avdivijke zarobili su ga vojnici Narodne Republike Donjeck, okupirane regije u Ukrajini. Otmičari su mu uskratili liječničku pomoć za ranjene noge i trbuh, te su ga tukli u pokušaju da doznaju osjetljive informacije, piše Insider.

Ženevska konvencija zahtijeva humano postupanje prema ratnim zarobljenicima, ali je manje jasna po pitanju trgovine zarobljenicima.

Na Levitskijevo iznenađenje, čečenski otmičari postupali su s njim relativno dobro, te mu pružili brzu medicinsku pomoć. No, budući da njegove ozljede nisu sanirane ranije, na kraju su mu ipak amputirane noga i obje ruke, izvijestio je The Times.

Procjenjuje se da su ruske snage zarobile oko 4000 ukrajinskih boraca. Od kolovoza prošle godine više od 2500 Ukrajinaca sudjelovalo je u razmjenama zatvorenika, prenosi Dnevnik.hr.

You may also like