Zabrana označava oštru eskalaciju akcija najveće svjetske tvrtke društvenih medija protiv ruskih državnih medija, nakon što su proveli godine poduzimajući ograničenije korake poput blokiranja prikazivanja oglasa i smanjenja dosega njihovih objava.

“Nakon pažljivog razmatranja, proširili smo naše tekuće mjere protiv ruskih državnih medija. Rosija Segodnja, RT i drugi povezani subjekti sada imaju globalnu zabranu pristupa našim aplikacijama zbog aktivnosti stranog uplitanja“, rekla je Meta u pisanoj izjavi.

Provedba zabrane stupit će na snagu sljedećih dana, rečeno je. Osim Facebooka, Metine aplikacije uključuju Instagram, WhatsApp i Threads. Rusko veleposlanstvo nije odmah odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar, a Bijela kuća odbila je komentirati.

Metin potez uslijedio je nakon što su Sjedinjene Države ranije ovog mjeseca podigle optužbe za pranje novca protiv dvoje zaposlenika RT-a zbog, kako su dužnosnici rekli, angažiranja američke tvrtke za proizvodnju internetskog sadržaja kako bi utjecali na ovogodišnje američke predsjedničke izbore.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u petak da bi zemlje trebale tretirati aktivnosti ruske državne televizije kao što tretiraju tajne obavještajne operacije. RT je optužila SAD da pokušava spriječiti televiziju da djeluje kao novinarska organizacija. – Hina.

Devastacija, pustoš i sve više mrtvih; “Nepojmljive štete” nakon katastrofalnih poplava u srednjoj Europi: “Ovo je grad kao iz apokalipse”