Home Svijet Šalje se jasan signal Moskvi; Glavni tajnik NATO-a: Najvećom vježbom pokazujemo da smo spremni za zaštitu svakog milimetra teritorija Saveza

Šalje se jasan signal Moskvi; Glavni tajnik NATO-a: Najvećom vježbom pokazujemo da smo spremni za zaštitu svakog milimetra teritorija Saveza

by Ante R.

NATO je u utorak priopćio da ne vidi neposrednu vojnu prijetnju Rusije bilo kojoj članici saveza, ali da nastavlja s osiguravanjem teritorija od prijetnje, najvećom vježbom u nekoliko desetljeća, koja će započeti kasnije ovog tjedna.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je novinarima u Bruxellesu da NATO to čini kako bi „snage bile spremne ukloniti svaku mogućnost pogrešne procjene ili nesporazuma u Moskvi o našoj spremnosti da zaštitimo svaki milimetar teritorija NATO-a, i sve dok to činimo, neće biti napada na teritorij NATO-a”, rekao je.

NATO je potpisao ugovor vrijedan 1,1 milijardu eura za topničko streljivo od 155 mm, priopćio je savez u utorak, a dio granata bit će isporučen Ukrajini, nakon pritužbi da nedostatak streljiva koči njezine ratne napore.

“Rat u Ukrajini postao je bitka streljiva”, rekao je glavni tajnik NATO-a nakon svečanosti potpisivanja u sjedištu saveza u Bruxellesu. NATO je sklopio sporazum u ime nekoliko saveznika koji će ili proslijediti granate Ukrajini ili ih koristiti za opskrbu vlastitih zaliha, koje su se znatno iscrpile. Kupnja na veliko osigurava niže cijene.

Ugovorom će se vjerojatno kupiti oko 220.000 komada topničkog streljiva, a prve isporuke očekuju se krajem 2025., rekao je dužnosnik NATO-a za Reuters. Prema izvoru upućenom u tu industriju, streljivo će isporučiti francuski proizvođač oružja Nexter i njemački Junghans. – Hina.