Home Svijet Schmidtova pravila igre su prevagnula: U strahu od gubitka kontrole nad lokalnim zajednicama od “izdajničke oporbe” Dodik ipak ide na izbore

Schmidtova pravila igre su prevagnula: U strahu od gubitka kontrole nad lokalnim zajednicama od “izdajničke oporbe” Dodik ipak ide na izbore

by Ante R.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik odlučio je kako će ipak sudjelovati na lokalnim izborima u BiH, zakazanim za 6. listopada, čime će ujedno prihvatiti izmjene izbornog zakona što ih je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt iako njegove ovlasti u Republici Srpskoj uporno pokušavaju osporiti.

“Ovo je odluka koju moramo donijeti”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci potvrđujući kako je ipak promijenio mišljenje i pristao poštovati važeći zakon na državnoj razini i odluku Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) o raspisivanju izbora.

Nakon što je Schmidt potkraj ožujka nametnuo uglavnom tehničke izmjene izbornog zakona Dodik je svojim suradnicima u tijelima vlasti BiH naredio da blokiraju sve procese a osobno je inicirao donošenje posebnog izbornog zakona za RS po kojemu bi taj entitet samostalno provodio izbore. Iako je formalno izglasan, on nije stupio na snagu jer je u tijeku preispitivanje njegove ustavnosti pa se ne može ni primjenjivati.

Oporbene stranke u međuvremenu su najavile kako će sudjelovati na izborima za općinske i gradske vlasti što ih je raspisao SIP, a Dodik se suočio sa situacijom u kojoj mu, ustraje li na bojkotu, prijeti gubitak kontrole nad svim lokalnim zajednicama.

U utorak je ustvrdio kako su pri donošenju odluke da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ipak prihvati Schmidtova pravila igre prevagnula stajališta njegovih koalicijskih partnera, dok je on osobno bio protiv sudjelovanja na izborima. Isticao je kako to ne znači i formalno prihvaćanje Schmidtovih odluka, a da će RS svakako imati svoj izborni zakon pa će neke buduće izbore provoditi po njemu. To će, smatra on, potrajati još najmanje mjesec i pol a ne sudjeluje li sadašnja vlast na izborima prepustit će RS oporbi koja će, kako je kazao, u tom slučaju “rasturiti” entitet.

Oporbu je optužio za izdaju interesa RS, a ustvrdio je kako će vladajuća koalicija i na lokalnim izborima u listopadu pobijediti, pozivajući birače da joj u tome pomognu i time dokažu njegovu tezu kako su oporbene stranke zapravo “izdajničke”. “Pozivam javnost da okrene leđa oporbi”, kazao je Dodik.

Ponovo je osudio i najavu donošenja rezolucije kojom bi Opća skupština UN u četvrtak trebala odati počast žrtvama genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice 1995. godine.  “To je samo muslimanski hir”, kazao je Dodik prognozirajući kako će usvajanje rezolucije dovesti samo do ubrzanog raspada BiH a RS će, kako je kazao, u takvim okolnostima jačati svoju autonomiju,

Ponavljao je kako u Srebrenici nije bilo genocida umanjujući pri tom broj od preko osam tisuća bošnjačkih žrtava. “Ono što je bilo u Srebrenici nije bio genocid nego ozbiljan zločin”, zaključio je uz poruku kako odbacuje sudske presude u kojima se tvrdi drugačije. -Hina.