Home Vijesti Senada Šelo Šabić oštro napala Milanovića zbog izjave da je predsjednik i Hrvata iz Bosne i Hercegovine

Senada Šelo Šabić oštro napala Milanovića zbog izjave da je predsjednik i Hrvata iz Bosne i Hercegovine

by Ante R.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović ponovno je izazvao gnjev u susjednoj Bosni i Hercegovini nakon poručivši nakon govora koji je održao pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda u New Yorku da je on predsjednik i Hrvata iz BiH. Stručnjaci smatraju da predsjednikove izjave dolijevaju ulje na vatru.

Senada Šelo Šabić, viša znanstvena suradnica Instituta za razvoj i međunarodne odnose, smatra da izjave predsjednika Milanovića ne pridonose dobrosusjedskim odnosima s BiH, kao i međunarodnom ugledu Hrvatske.

“Ovakve izjave sigurno ne pridonose stabilizaciji i rješavanju ključnih problema u Bosni i Hercegovini, otežavaju i međunarodni položaj Hrvatske, bacaju drugo svjetlo, što nije dobro za Hrvatsku, i dolijevaju ulje na vatru postojećih međususjedskih odnosa u samoj Bosni i Hercegovini u trenutku u kojem im je potrebno mira, realnosti i hrabrosti za suočavanje s ključnim temama, a ne bavljenje izjavama koje nemaju intenciju rješavati probleme”, rekla je Šelo Šabić tportalu.

Treba racionalan pristup

Politolog Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije (INEGS) također smatra da bi predsjednik trebao biti oprezniji u svojim nastupima. Međutim Milardović kaže da Milanovićeva izjava sigurno neće dobro odjeknuti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, ali će odjeknuti pozitivno unutar hrvatske komponente u toj zemlji, odnosno odjeknut će analogno unutarnjem ustrojstvu Bosne i Hercegovine.

“Milanović je prije svega predsjednik Republike Hrvatske”, kazao je Milardović, dodavši da neka razmišljanja na tragu konfliktnih linija nemaju veze s ustavnim okvirom, a mi se trebamo držati Ustava.

Na kraju je kazao da Milanovićeve izjave nisu mudre i ne bi trebao izlaziti na ovakav način.

“Neka se drži Ustava RH. Polemike s Komšićem su druga priča, ali može se to i drugim riječima, ne treba dolijevati ulje na vatru. Treba racionalan pristup, bez obzira što postoje ustavne obaveze prema Hrvatima u BiH, jer to su dvije potpuno odvojene države”, zaključio je.

Milanović: Ja sam predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini

You may also like