Home Vijesti Sjednica Hrvatskog sabora: Na dnevnom redu dva Vladina prijedloga, jedan SDP-ov glede umirovljenika

Sjednica Hrvatskog sabora: Na dnevnom redu dva Vladina prijedloga, jedan SDP-ov glede umirovljenika

by Ante R.

Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o tri zakonska prijedloga od kojih su dva Vladina, a jedan, onaj o izmjeni Zakona o mirovinskom osiguranju, oporbenog Kluba zastupnika SDP-a.

Zakonima o državnoj informacijskoj infrastrukturi i o provedbi EU uredbe o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga, koje predlaže Vlada, želi se unaprijediti korištenje te infrastrukture u skladu s novim trendovima i osigurati usklađivanje s EU Aktom o digitalnim uslugama. Novi zakon o državnoj informacijskoj infrastrukturi (ZODII) donosi se nakon deset godina, a temeljem iskustava stečenih u razvoju, uspostavi i korištenju komponenti i servisa te infrastrukture.

Tendencija mu je  da za određene korisnike korištenje državne informacijske infrastrukture postaje zakonska obveza, za čije neispunjenje podliježu prekršajnopravnim sankcijama. Tu su infrastrukturu obvezna koristiti tijela državne uprave i druga državna tijela, te javne ustanove čiji je jedini osnivač država, iznimno, nisu je obvezna koristiti tijela sigurnosno- obavještajnog sustava.

-->

EU uredba o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga

Sabor će raspraviti i zakonski prijedlog o provedbi EU uredbe o jedinstvenom tržištu digitalnih usluga koja se primjenjuje od veljače ove godine i u cijelosti je obvezujuća u svim članicama EU. Tim zakonom HAKOM,  Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, se određuje kao koordinator za digitalne usluge i kao kontaktna točka za suradnju s koordinatorima digitalnih usluga u drugim državama članicama.

Novim zakonodavnim okvirom omogućit će se veća kontrola na internetu: korisnici će imati bolje informacije o tome zašto im se određeni sadržaj preporučuje te će moći odabrati opciju koja ne uključuje profiliranje.

Plenković u Los Angelesu, posjetio i San Pedro gdje do 1993 nije bilo puno Hrvata, bili su Jugoslaveni

SDP: Promijeniti formulu usklađivanja mirovina

Sabor će u četvrtak raspravljati i o prijedlogu Kluba SDP-a da se promijeni formula usklađivanja mirovina na način da se mirovine usklađuju prema 100 posto vrijednosti povoljnijeg indeksa između indeksa potrošačkih cijena i nominalnog indeksa prosječne bruto plaće svih zaposlenih u Hrvatskoj.

U svom mišljenju o SDP-ovu prijedlogu, Vlada ističe kako je u svom Programu do 2028. godine predvidjela mjere za daljnje unapređenje mirovinskog sustava, a što će se postići predstojećim cjelovitim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, između ostaloga, redefiniranjem važeće formule usklađivanja mirovina. – Hina.

Milanović: Bit ću ‘jasnogovornik’, a Primorac neće na Pantovčak

You may also like

Verified by MonsterInsights