Trg svetog Marka, sjedište hrvatskog političkog života, još uvijek je zatvoren za građane i građanke, iako se sjednice Vlade cijelo vrijeme održavaju na drugoj lokaciji, a sada se odatle preselio i Hrvatski sabor“, poručili su iz Gonga povodom Međunarodnog dana demokracije, koji se obilježava 15. rujna.

Dodali su i kako se Sabor preselio u još zatvoreniji prostor Hrvatskog vojnog učilišta, za koji se, ističu, trenutno ne zna hoće li dopustiti neometano okupljanje i kretanje ispred same zgrade. Otkako je ograđen, građanima je otežano izražavati svoje političke stavove ispred glavnih političkih institucija ove zemlje na Markovom trgu, a preseljenjem Sabora u krug vojarne nije jasno kako bi građani tu uopće mogli prosvjedovati, upozoravaju iz Gonga.

Ovakve posljedice izmještanja Sabora s prostora zaštićenog ogradama u vojni kompleks uklapaju se u sliku demokracije u Hrvatskoj koja kontinuirano slabi kroz već treći mandat premijera Andreja Plenkovića. Hrvatsko vojno učilište, u čijim prostorima će Sabor biti naredne tri godine, nalazi se u sklopu vojarne na Črnomercu, objektu koji nije prilagođen tome da bude otvoren javnosti. Na novoj će se lokaciji čak i prostori za akreditirane novinarke i novinare nalaziti izvan zgrade u kojoj će se održavati plenarne sjednice”, naglašava Gong.

Ministar Dabro počeo raditi, završilo stranačko paradiranje pa dijeli novce srpskoj nacionalnoj manjini

Preispitivanje zakonitosti Uredbe o zatvaranju Markova trga

Podsjećaju i da su zatražili od Ustavnog suda preispitivanje zakonitosti Uredbe o zatvaranju Markova trga, a koji se proglasio nenadležnim, pri čemu je osam sudaca glasalo za takvu odluku, a pet protiv. “Stoga smo pozvali i zastupnike i zastupnice aktualnog saziva Sabora da iskoriste svoje zakonodavne mogućnosti i pokrenu postupak pred Ustavnim sudom o ocjeni suglasnosti zakona i drugih propisa s Ustavom, što prema zakonu može učiniti jedna petina zastupnika”, istaknuli su iz Gonga. – Hina.

Nevjerojatno, kakva ogorčenost oštećenjem mauzoleja ratnom zločincu Vukašinu Šoškoćaninu