Home Vijesti Šokantne brojke svjedoče o velikom problemu nezakonitih migracija: Načelnik uprave kriminalističke policije naglasio dijelove Hrvatske koji su pod najvećim pritiskom krijumčarskih ruta

Šokantne brojke svjedoče o velikom problemu nezakonitih migracija: Načelnik uprave kriminalističke policije naglasio dijelove Hrvatske koji su pod najvećim pritiskom krijumčarskih ruta

by Ante R.

U Ravnateljstvu policije predstavljena je operativna skupina kodnog naziva “ZeBRa” koja će djelovati pod autoritetom Europola. Riječ je o radnoj skupini koja okuplja policijske stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, BiH, a pridružili su im se i policijski službenici iz Njemačke. Oni će raditi na učinkovitijem razbijanju krijumčarskih lanaca u regiji. Hrvatska policija ove je godine uhitila gotovo 500 ilegalnih krijumčara migranata. Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac je otkrio kako je broj slučajeva krijumčarenja ili kriminalnih aktivnosti vezanih uz krijumčarenje skočio za 320 posto.

– RH unatrag nekoliko godina suočena je s migrantskim pritiskom koji posljedično sa sobom povlači i krijumčarenje kao jedan vid kriminaliteta. Posebno aktivna ruta je zapadnobalkanska ruta, koja primarno, kada je u pitanju RH i ovdje okupljene zemlje, ide preko BiH, Hrvatske, a onda u ostatak Europe, rekao je pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave kriminalističke policije Antonio Gerovac.

Podsjetio je kako “RH ima najdužu kopnenu granicu EU i samim time, je izazov na koji način se policija bori s nezakonitim migracijama, a posljedično – i krijumčarenjem migranata”. Naglasio je kako su područja istočnog dijela Hrvatske, južni dio zemlje te područja Policijskih uprava ličko-senjske, karlovačke i sisačko-moslavačke su pod najvećim pritiskom.

Statistika: Prošle godine 1612 krijumčara i 1499 kaznenih djela

– Prošle godine je 1612 krijumčara i 1499 kaznenih djela. Samo za prva dva mjesece 2024. godine je 394 kaznena djela i 396 počinitelja. To su povećanja u odnosu na isti period prošle godine od preko 320 posto kada govorimo o kaznenim djelima, odnosno 277 posto kada govorimo o broju počinitelja, rekao je.

– Tijekom svih naših postupanja, zabilježili smo 75 državljanstava kada govorimo o počiniteljima kaznenih djela. Ono što se izdvojilo u prošloj godini, omjer stranih državljana i državljana RH je 8:2. Oko 20 posto su hrvatski državljani, a ostali su strani državljani, nastavio je.

Ustvrdio je kako je zbog međunarodnog karaktera kriminalnih organizacija bilo potrebno pojačati suradnju sa susjednim zemljama.

– Ovaj vid kriminaliteta ima izrazito izražen međunarodni karakter. Niti bi RH nešto značajno sama postigla, niti kolega u susjedstvu da nemamo neku zajedničku suradnju. Pojavila se ideja da tu našu suradnju koja je na zavidnoj razini, podignemo na još višu razinu, dodao je.

Kako funkcionira operativna skupina “ZeBRa”?

Gerovac je objasnio kako skupina funkcionira te koja zemlja ima kakvu ulogu. – Dvije ili više država članica donosi odluku o uspostavljanu radne skupine. Nakon što se odrede ciljevi i – u kriminalnom smislu – osobe visoke vrijednosti, one koje organiziraju zločinačka udruženja, javlja se potreba za treću zemlju partnera, a to je BiH. U međuvremenu se u radnu skupinu priključila Njemačka, a uskoro bi se trebali pridružiti kolege iz Rumunjske. Osim nas, kao voditelja, Republika Slovenija je suvoditelj skupine, rekao je. Cilj operativne radne skupine je da provodi kompleksna kriminalistička istraživanja koja za cilj imaju razbijanje utvrđenih kriminalnih skupina koje djeluju u više zemalja, nastavio je Gerovac.

Zoran Galić
, zamjenik direktora SIPA-e, istaknuo je kako je BiH pouzdan partner te se nada kako će se u budućnosti polučiti još bolji rezultati.

– U ovom projektu ispred BiH sudjeluje Agencija za istragu i zaštitu. Mi smo svjesni naših odgovornosti, obveza i zadaća. Spremni smo ih odraditi na profesionalan način. U tom pravcu i pogledu želim reći da smo pouzdan partner i našu suradnju podizati na višu razinu. Suradnja svaki dan napreduje i smatram da ćemo u budućnosti polučiti još bolje rezultate, dodao Galić.

Europol: Svaka intervencija policije ima priliku unazaditi napore krijumčara

Seweryn Stopa, voditelj Europolovog Centra za borbu protiv krijumčarenja migranata ustvrdio je kako je Europol i dosad pridonosio zajedničkim sigurnosnim interesima zemalja koje sudjeluju u akciji.

– Kao voditelj Europolovog Centra za borbu protiv krijumčarenja migranata, čast mi je biti ovdje danas i predstavljati svoju agenciju koja je pridonijela zajedničkim graničnim sigurnosnim interesima Hrvatske, Slovenije, Njemačke i Bosne i Hercegovine, rekao je.

– Pritok migranata u EU posebno se odražava na zemlje zapadnog Balkana i na ostale države u Europske unije. Kriminalne mreže djeluju kao motor koji pokreće priljev migranata. Svaka intervencija policije ima potencijal da unazadi aktivnosti takvih grupa, kazao je.

Damjan Petrič
, direktor slovenske Uprave kriminalističke policije, istaknuo je kako je djelovanje skupine usmjereno na izvedbu i koordinaciju zajedničkih istraga.

– U okviru djelatnosti Europola, slovenska policija zajedno s Hrvatskom, Njemačkom, i BiH sudjeluje u operativnoj skupini ZeBRa. Djelovanje te skupine je usmjereno na izvedbu i koordinaciju zajedničkih istraga krijumčarenja ljudi. Države svakodnevno preko svojih kanala izmjenjuju operativne i analitičke podatke i djeluju skupa u operacijama, dodao je. – Hina.

 

You may also like