Home Svijet Studija otkrila masovna seksualna zlostavljanja unutar Protestantske crkve Njemačke

Studija otkrila masovna seksualna zlostavljanja unutar Protestantske crkve Njemačke

by Ante R.
protestantska crkva

Unutar Protestantske crkve Njemačke događala su se masovna seksualna zlostavljanja, pokazala je studija objavljena u četvrtak.

“Mi govorimo o najmanje 2225 žrtava i 1295 počinitelja posljednjih desetljeća. Ali to je samo vrh ledenog brijega i molim da se to uzme u obzir prilikom vrednovanja ovih podataka”, rekao je voditelj studije Martin Wazlawik s Visoke škole u Hannoveru kod koje je Protestantska crkva 2020. naručila studiju o seksualnom zlostavljanju unutar ove crkve posljednjih desetljeća.

Pogođeni su zatražili pojačane napore u rasvjetljavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane pripadnika Protestantske crkve te su u pomoć pozvali i državne organe.

“Potrebna odgovorna uloga države”

“Nama je potrebna odgovorna uloga države jer se do sada više puta pokazalo da crkva nije pravi sugovornik”, rekla je predstavnica pogođenih i članica istraživačkog vijeća Katharina Kracht.

Slučajevi koji su navedeni u studiji temelje se na podacima pokrajinskih crkava i đakonijskih protestantskih ureda.

Predsjednica vijeća Protestantske crkve Njemačke Kirsten Fehrs je pogođene zamolila za oprost.

“Mi smo kao institucija krivci u beskrajno mnogo slučajeva. Ja mogu samo otvorenog srca moliti za oprost”, rekla je Fehrs, protestantska biskupica iz Hamburga.

Novčano obeštećenje

Njezina prethodnica na mjestu predsjednice vijeća Protestantske crkve Njemačke, Annette Kurschus je u studenom dala ostavku zbog optužbi da je štitila jednog počinitelja.

Žrtve seksualnog nasilja mogu od crkve zatražiti novčano obeštećenje koje se kreće od 5 do 50 tisuća eura. Do kraja prošle godine je podneseno 858 zahtjeva za obeštećenjem.

Njemačka katolička crkva je sličnu studiju predstavila 2018. a ona je utvrdila 1670 počinitelja, članova crkve i 3677 maloljetnih žrtava seksualnog zlostavljanja. – Hina.