Tužiteljstvo BiH tereti Patkovića za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. U optužnici potvrđenoj 25. rujna stoji kako je Patković u vrijeme oružanog sukoba između Armije RBiH i HVO-a tijekom 1993. godine, na području općine Zenica u mjestu Dusina, u svojstvu zapovjednika 2. bataljuna 7. muslimanske brigade Armije RBiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Kršeći odredbe Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima on je 26. siječnja 1993. godine nakon što je Armija RBiH zauzela selo Dusina, pucajući iz vatrenog oružja iz neposredne blizine, ubio zapovjednika HVO-a koji je prije toga ranjen i razoružan ležao na zemlji. Sada slijedi zakazivanje ročišta na kojemu bi se Patković trebao izjasniti o krivnji.

Bejrut u plamenu, veliki broj mrtvih i ranjenih

Ubijeni zapovjednik HVO-a bio je Zvonko Rajić a taj je zločin bio sastavni dio optužnice po kojoj se pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sudilo časnicima Armije BiH Enveru Hadžihasanoviću i Amiru Kuburi.

Željka Rajić, supruga ubijenog Zvonka je u svom iskazu pred Haaškim tribunalom svjedočila da joj je po dolasku u kuću gdje je bila zatočena, Patković osobno rekao da je ubio njezina muža. Da je on ubojica svjedočili su i neki od zarobljenih pripadnika HVO koji su preživjeli rat. U presudi Hadžihasanoviću i Kuburi 2006. godine navedeno kako Zvonko Rajić jeste ubijen kao ratni zarobljenik no haški su suci ocijenili kako nije izvan razumne sumnje dokazana krivnja Šerifa Patkovića. – Hina.

Poplave u BiH biblijskih razmjera: Središta gradova pretvorene u rijeke, ugroženo je brojno stanovništvo, u tijeku evakuacija