Home Svijet “To je sigurno ako mi ne izdržimo!” Padne li Ukrajina prema Zelenskom ovo su četiri zemlje zapele za oko Putina

“To je sigurno ako mi ne izdržimo!” Padne li Ukrajina prema Zelenskom ovo su četiri zemlje zapele za oko Putina

by Ante R.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij upozorio je da bi četiri zemlje mogle biti u opasnosti padne li Ukrajina.

U videu koji je podijelio savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko, Zelenskij je kazao da bi četiri baltičke zemlje mogle biti sljedeća meta ruskog predsjednika Vladimira Putina. “Litva, Latvija, Estonija, Moldavija mogu biti sljedeće. I to je sigurno ako mi ne izdržimo.”

Zelenskij je u srijedu otputovao u Litvu, a u narednim danima trebao bi posjetiti Latviju i Estoniju. U Litvi se zahvalio na novoodobrenom paketu pomoći Ukrajini istovremeno podsjećajući da je Rusija u posljednjih nekoliko mjeseci već zaprijetila nekim državama, piše exppress.co.uk, a prenosi N1.

“Nedavno smo čuli da su počeli razgovarati o Finskoj, počeli su govoriti o neovisnosti Uzbekistana, i tako dalje. Putin neće stati dok ga mi kolektivno ne zaustavimo”, poručio je Zelenskij.

Putin je zaprijetio Finskoj da će biti problema ako se pridruži NATO-u, a nakon Finske, NATO-u bi se trebala priključiti i Švedska koja je također ovih dana upozorila svoje građane na povećani rizik od izbijanja rata.

Kako prenosi i BBC, dvojica visokih obrambenih dužnosnika Švedske poručili su svojim građanima da se pripreme za rat. Ministar civilne obrane Carl-Oskar Bohlin rekao je da bi “moglo doći do rata u Švedskoj”, a njegovu izjavu potom je podržao vrhovni vojni zapovjednik general Micael Byden, koji je rekao da bi se svi Šveđani trebali psihički pripremiti na tu mogućnost.