Home Lifestyle To može samo u Imotskom: Niče kameni spomenik Mercedesu kao posveta svima onima koji su otišli trbuhom za kruhom van domovine

To može samo u Imotskom: Niče kameni spomenik Mercedesu kao posveta svima onima koji su otišli trbuhom za kruhom van domovine

by Ante R.

Dio po dio, studenti umjetničke akademije od kamena izrađuju model Mercedesa iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Simbol je to prijašnjih generacija koji su radom u inozemstvu othranili obitelj

Samo u Imotskome može se postaviti spomenik Mercedesu. Posveta je to svima koji su otišli raditi van domovine, a vraćali se tim autom kao statusnim simbolom. Na spomeniku rade mladi kipari iz Akademije Hrvatske, ali i iz inozemstva.

Sve praši, a nije ni čudo. Dio po dio studenti umjetničke akademije od kamena izrađuju model Mercedesa iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Simbol je to prijašnjih generacija koji su radom u inozemstvu othranili obitelj. “Bitno je naglasiti da se ovdje ne radi spomenik Mercedesu. Mi ne obožavamo tog Mercedesa, ali ovo je spomenik iseljenicima. Našim ljudima koji su otišli van, boriti se, zaraditi za sebe i svoju obitelj. Mercedes je simbol borbe, patnje i truda”, rekao je Roko Držislav Rebić je Imotskog koji je ujedno i student Umjetničke akademije u Ljubljani.

Model mora biti u izvornoj veličini, ali nije jednostavno sve to izraditi od kamena. “Malo ćemo stilizirati, nećemo sve najdetaljnije raditi. Ipak je u kamenu, ali da je što vjernije”, objasnila je Iva Japec, studentica Umjetničke akademije Zagreb. Svaki dio radi se zasebno, a najteži su ipak detalji, jer ne bi smjelo biti grešaka. “Trebam izvući glavne plohe da dobijemo dobar krug za gumu, onda ću ratkapu izvlačiti da bude originalna kao na Mercedesu. Ne bi smjelo doći do greške”, priča Fran Marko Lakinić, student Umjetničke akademije Zagreb.

Mercedes od kamena spojit će se na mjestu gdje će biti postavljen u Imotskom, a za studente je ovo izazovan projekt. “Izazov mi je da nas toliko radi jednu skulpturu zajedno. Zanimljivo je jer moramo više komunicirati da sve bude skladno”, rekla je Emira Behirović, studentica Umjetničke akademije Ljubljana.

Kad završe s klesanjem, brušenjem I prašenjem studenti razgledavaju Imotski i okolicu. I sve to upravo u Mercedesu 115, u Imotskom popularno zvan Minika, piše Danas.hr.

You may also like