Home Svijet U Francuskoj su u tijeku intenzivne pripreme za rat: Trupe svoje vježbe izvode na jedinstvenom mjestu gdje se može vidjeti “kako izgleda rat”

U Francuskoj su u tijeku intenzivne pripreme za rat: Trupe svoje vježbe izvode na jedinstvenom mjestu gdje se može vidjeti “kako izgleda rat”

by Ante R.

Francuske trupe pripremaju se za sukob visokog intenziteta protiv neprijatelja koji im može parirati vatrenom moći. Velika je to promjena za vojsku koja je protekla desetljeća provela boreći se protiv pobunjenika u mjestima poput Malija i Afganistana.

Treća godina sukoba u Ukrajini vratila je rat punog opsega na kontinent, rekao je pukovnik Axel Denis, koji vodi centar za borbenu obuku (CENTAC) u Mailly-le-campu u istočnoj Francuskoj, za magazin Politico. “Svijet je otkrio svoju pravu prirodu: nestabilnu, opasnu, u kojoj nisu svi prijatelji. Pripremamo se za kulturu pripravnosti, spremnosti za djelovanje u kratkom roku. CENTAC je jedino mjesto u Francuskoj u kojem možete vidjeti kako izgleda rat.”

Uvjeti za obuku trupa u CENTAC-u sve su sličniji stvarnom bojnom polju. Reproduciraju se zvuk, toplina i svjetlo topničke paljbe, dok su posvuda razbacane lažne mine, a radiokomunikacije se mogu prekinuti bez prethodne najave.

Kamp površine 120 četvornih kilometara jedinstven je u Francuskoj. S površinom većom od Pariza, to je jedino mjesto na kojem različite jedinice francuske vojske, pješaštvo, oklopništvo, topništvo i inženjerija, koje su inače razbacane po cijeloj zemlji, mogu zajedno vježbati. To je također jedino mjesto gdje je dvadesetak tenkova Leclerc u akciji tijekom cijele godine.

You may also like