Home OBŽ U Osijeku otkriven spomenik Majci Terezi

U Osijeku otkriven spomenik Majci Terezi

by Kristina B

Spomenik svetoj Majci Tereziji svečano je otkriven u Drinskoj ulici u Osijeku, kod Doma za starije i nemoćne, a na inicijativu Nacionalne zajednice Albanaca Slavonije i Baranje.

Svečanome programu uz zamjenika gradonačelnika Osijeka Dragana Vulina nazočili su i saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ermina Lekaj Prljaskaj, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić i predsjednik Nacionalne zajednice Albanaca Slavonije i Baranje Basri Haliti.

“Osim vrijednosti koje predstavlja sveta Majka Terezija, ovaj spomenik simbol je povezanosti i iznimnog prijateljstva hrvatskog i albanskog naroda. Naši prijatelji Albanci koji žive u Osijeku sastavni su dio ovoga grada dugi niz godina, a treba istaknuti i doprinos Albanaca u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu, na čemu im posebno zahvaljujem. Vjerujem da će sveta Majka Terezija svima koji budu tražili pružiti utjehu i mir”, poručio je Vulin.

Vladin Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH osigurao je sredstva potrebna za izradu i postavljanje spomenika u iznosu 20 000 eura.

“Ovaj trenutak nije samo odavanje počasti iznimnoj osobi kao što je Majka Tereza, već i potvrda vrijednosti koje su nam svima zajedničke a koje je Majka Tereza utjelovila, a to su ljubav prema bližnjem, suosjećanje i nesebična služba čovjeku u potrebi. Ovaj kip podsjetnik je na neiscrpnu snagu dobrote i nesebičnosti te nam daje primjer kakvom trebamo težiti kao društvo. Njegovo postavljanje ujedno simbolizira i povezanost Hrvatske s univerzalnim vrijednostima mira, ljubavi i razumijevanja koje su vodile i Majku Terezu kroz njezin životni put”,  istaknula je Lekaj Prljaskaj.

Zadovoljstvo što je kip postavljen u Osijeku izrazio je i zamjenik župana Josip Miletić čestitavši albanskoj zajednici na realizaciji ovoga i drugih projekata.

HRejting: Kako kod birača stoje potencijalni predsjednički kandidati? Može li nepoznata izazivačica iznenaditi?

“Sveta Majka Terezija katolička je svetica koja je nesebično brinula o najpotrebitijim skupinama društva, pružajući im ljubav i utjehu. Stoga, čestitam Zajednici Albanaca Slavonije i Baranje na inicijativi i ustrajnosti u postavljanju njezina kipa upravo ovdje u Osijeku, a siguran sam da će ono postati mjesto susreta i molitve za mnogobrojne vjernike”, kazao je Miletić.

Predsjednik Nacionalne Zajednice Albanaca Slavonije i Baranje Basri Haliti istaknuo je kako spomenik Majke Terezije nije samo odavanje počasti jednoj od najvažnijih humanitarki 20. stoljeća već i podsjetnik na temelje ljudskih vrijednosti koje nas spajaju, a to su ljubav, solidarnost i briga za bližnjega.

“Majka Terezija posvetila je čitav život pomažući najugroženijima, siromašnima, napuštenima. Njena misija bila je jednostavna – pružiti ruku i pomoći svakome kome je pomoć potrebna, bez obzira na vjeru, rodnost ili društveni status. Stoga, ovaj kip treba biti podsjetnik na njenu poruku ljubavi i mira”, zaključio je Haliti.

Projekt je realizirala Nacionalna zajednica Albanaca Slavonije i Baranje, dok je kip svete Majke Terezije izradio je akademski kipar Ante Jurkić.

You may also like

Verified by MonsterInsights