Home Vijesti U Zagrebu održan prosvjed “Mijenjajte koeficijente” u organizaciji sindikata Preporod

U Zagrebu održan prosvjed “Mijenjajte koeficijente” u organizaciji sindikata Preporod

by Ante R.

Na zagrebačkom Europskom trgu održan je prosvjed školskog sindikata Preporod i nastavničkih grupa iz cijele Hrvatske pod nazivom “Mijenjajte koeficijente.” Nezadovoljni su Vladinom uredbom o koeficijentima te traže izmjene. Poručuju da ih Uredba, koja se primjenjuje od jučer, vrijeđa jer nije osigurala ono što se najavljivalo: jednaku plaću za jednak rad.

Sindikati državnih i javnih službi i ministar Marin Piletić potpisali su jučer u Vladi Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za zaposlenike u javnim službama i izmjene i dopune Kolektivnog ugovora (KU) za državne službenike i namještenike. Iako su na potpisivanje stigli i predstavnici sindikata Preporod, kažu, temeljni kolektivni ugovor i koeficijenti dvije su odvojene priče. Poručili su da od današnjeg prosvjeda ne odustaju, piše HRT.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima pišu stvari poput: “Nismo vas učili da biste nas mučili”, “Ne živimo o renti, trebaju nam koeficijenti”, “Štednjom na obrazovanju kradete budućnost”.

Prvi govor održala je profesorica Tamara Šoić, koja se obratila budućoj ministrici ili ministru.“Ovi dosad su iskoristili priliku pa nema smisla da im se obraćam. Pogledajte ove ljude, zapamtite ovu sliku, nemojte nas ponovo tjerati na ulice. Želimo ministra koji će konačno stati uz nastavnika i sve zaposlenike”, ustvrdila je.

“Izloženi smo pritiscima inspekcija, agencija, ravnatelja, roditelja, javnosti. Jednom želimo nekoga tko će biti uz nas, na istoj strani na kojoj smo i mi”, dodala je.

Stipić o nazivu prosvjeda

– Prosvjed će biti pod naslovom “Mijenjajte koeficijente” jer se pokušava stvoriti predodžba da se koeficijenti ne mogu mijenjati, da pritisak ne može dati rezultata jer Vlada nije u prilici bilo što mijenjati u dokumentima koje je donijela. To je neistina, rekao je u četvrtak čelnik Preporoda Željko Stipić na konferenciji za novinare. Vlada, dodao je, uredbu samostalno donosi i mijenja, pitanje je imaju li volje to učiniti.

U sindikatu smatraju da jedino pritiskom mogu Vladu usmjeriti u tom smjeru. “I smisao našeg subotnjeg prosvjeda je pritisak”, istaknuo je čelnik Preporoda.

U organizaciji prosvjeda, uz Preporod i nastavničke grupe Školska zbornica, 45 minuta i Nastavnici organizirano, neće biti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji će, kako je rekao Stipić, unatoč tome prisustvovati prosvjedu. Odbacio je nagađanja da je riječ o zavadi, pojasnivši da su kolege procijenile da interes za prosvjed njihovih članova nije dovoljno velik, a to proizlazi iz toga što su bolje prošli u redizajniranju uredbe.

Poručio je da će se priča o nezadovoljstvu i dalje razvijati, a kada i na koji način, ovisit će o tome kada će biti raspisani izbori.

– Nećemo ulaziti s akcijom u predizbornu kampanju, nećemo dopustiti da nas ova ili ona stranka koristi za svoje svrhe. Akcija će se stati da bi se onda u nekom trenutku ponovo pokrenula, poručio je Stipić. Dodao je da će se boriti sve dok koeficijenti svih radnika u školama ne budu pravedni, odnosno dovedeni u suodnos s radnicima u drugim javnim službama.

You may also like