Home Vijesti Uskok detaljno pojasnio kako su policajci i pročelnica Grada Vrbovskog muljali oko prometne nesreće

Uskok detaljno pojasnio kako su policajci i pročelnica Grada Vrbovskog muljali oko prometne nesreće

by Ante R.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU primorsko – goranske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1968., 1988., 1978.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da su 19. rujna 2019. u Vrbovskom, nakon što je gradonačelnik Grada Vrbovsko uslijed vožnje pod utjecajem alkohola izgubio nadzor nad upravljačem te službenim automobilom sletio izvan kolnika, I. okr. u svojstvu zamjenika načelnika Policijske postaje Vrbovsko, a II. i III. okr. u svojstvu policijskih službenika autoophodnje, prilikom policijskog postupanja na koje su upućeni na temelju dojave građanina, postupali s ciljem sprječavanja točnog utvrđivanja svih okolnosti nastanka prometne nesreće, a kako bi osigurali da gradonačelnik izbjegne prekršajnu odgovornost.

Naime, nakon što su II. i III. okr. na mjestu događaja utvrdili da je gradonačelnik u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom grada i sletio izvan kolnika te napustio mjesto događaja, isto nisu osigurali već su dozvolili da radni stroj komunalnog trgovačkog društva kojeg su na mjesto događaja pozvali građani, izvuče službeno vozilo na cestu, čime su omogućili promjenu zatečenog stanja. Nadalje, nisu pribavili podatke o osobama koje imaju saznanja o događaju, niti su obavili očevid prometne nesreće, iako su znali da je u njoj sudjelovalo vozilo u vlasništvu jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave kao i da se za počinjeni prekršaj mogu izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Osim toga su II. i III. okr. u dogovoru s IV. okr. pročelnicom Grada Vrbovsko, koja je na mjesto događaja došla po pozivu građana kako bi donijela rezervni ključ službenog vozila, za prometnu nesreću prekršajno kaznili nju i to upozorenjem, iako su svi bili svjesni da ona nije skrivila prometnu nesreću. Kako bi stvorili privid da je upravo IV. okr. upravljala vozilom, I. okr. je od šefa smjene Policijske postaje Vrbovsko zatražio da za IV. okr. u Informacijskom sustavu MUP-a izvrši provjere. Potom su II. i III. okr., uz prisustvovanje I. okr. kao svjedoka, naknadno u prostorijama policijske postaje proveli alkotestiranje IV. okr., o čemu je II. okr. sačinio zapisnik kojeg su I., II. i IV. okr. potpisali. U zapisniku je II. okr. neistinito naveo da je postupanje prema IV. okr. započelo u 21,15 sati, iako je znao da se ona tada nije nalazila na mjestu događaja.

Zatim su II. i III. okr. sačinili Izvješće ophodnje za navedeni dan u kojem su neistinito naveli da je službenim vozilom upravljala IV. okr., iako su znali da je vozilom u stvarnosti upravljao gradonačelnik, a potom je I. okr. o događaju neistinito izvijestio neposredno nadređenog načelnika Policijske postaje Vrbovsko, na koji način su I., II., III. i IV. okr. omogućili gradonačelniku izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Rijeci predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika, piše u priopćenju.

Gradonačelnik: Teško mi je ovo razumjeti

Naravno da je vijest o tome imala učinak bombe, a zamoljen da komentira uhićenje pročelnice Grada Vrbovsko, gradonačelnik Dražen Mufić je dao izjavu za Novi list.

“Koliko je meni poznato riječ je o jednom pred koju godinu učinjenom prometnom prekršaju uz koji su vezani ljudi koje je USKOK priveo. Meni je taj prometni prekršaj poznat jer sam i ja, kao i niz drugih ljudi, bio na tom mjestu. Po meni je riječ o iznimno banalnom prekršaju i ako se taj prekršaj ovako detaljno proučava i istražuje, ako se uhiti čak četvero ljudi, onda je to teško razumjeti.

Osim ako sve nije napravljeno tako da bi se mene onemogućilo u budućem političkom djelovanju, točnije u novoj kandidaturi za mjesto gradonačelnika. Ako je tako, onda vjerojatno i mene ovih dana očekuje kaznena prijava”, rekao je gradonačelnik Mufić.

Tko je vozio službeni auto?

Iz neslužbenih pak izvora saznaje Novi list kako je riječ o prometnoj nezgodi manjeg obima, točnije o isklizavanju službenog gradskog automobila s prometnice u izletištu Kamačnik.

Do ozbiljnije štete, navodno, nije došlo, ali je policija ipak pozvana i onda je, navodno, uslijedilo ono što je predmet istrage. Naime, USKOK sumnja da je automobil vozio gradonačelnik, a da je kad je policija stigla u alkometar puhala pročelnica, a ne on koji je, pretpostavlja se, vozio.

Gradonačelnik, naravno, odbija te tvrdnje i tvrdi da se on vozio u automobilu s tadašnjim gradonačelnikom Ogulina te da nije imao ništa s nezgodom službenog gradskog automobila. To su podaci do kojih smo došli “na terenu”, a ono što na cijelu priču baca jedno drugo svjetlo je činjenica vezana uz pretres kuća dvoje od privedenih.

Malo je nelogično da bi se zbog manjeg prometnog prekršaja išlo u pretres dvije kuće pa je lako moguće da iza svega stoje i neke druge pojedinosti koje su u ovom trenutku nepoznate i nejasne. Zato je najbolje pričekati provođenje istrage i službenu objavu USKOK-a, pisao je jučer Novi list.