Home Vijesti UZNEMIRUJUĆE CNN objavio snimku Rusa koji ubijaju civile. ‘Oni su krvnici, moj otac je bio nenaoružan’

UZNEMIRUJUĆE CNN objavio snimku Rusa koji ubijaju civile. ‘Oni su krvnici, moj otac je bio nenaoružan’

by Ante R.

Ruski vojnici ustrijelili su dva nenaoružana civila dok su se udaljavali nakon sukoba u predgrađu ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

CNN je dobio uznemirujuću snimku, a događaj ukrajinski tužitelji istražuju kao ratni zločin. Snimile su ga nadzorne kamere.

Obojica civila, muškaraca, umrla su nakon pucnjave. CNN je identificirao žrtve. Jedan je bio vlasnik opljačkanog salona vozila, čija obitelj ne želi biti imenovana. Drugi je bio Leonid Oleksijevič Pljac, 68-godišnji djed koji je tamo radio kao čuvar.

Njegova kći, Julia, nije mogla pogledati snimku, ali ju, kaže, čuva kako bi jednog dana pokazala svojoj djeci da zaborave kakvi su divljaci bili osvajači.

“Oni su krvnici”, rekla je za CNN. “Ovo je užasno jer je moj otac bio civil, imao je 68 godina, bio je miran i nenaoružan čovjek.”

Slike sa sigurnosnih kamera bilježe prvi pokušaj Rusije da zauzmu Kijev u ožujku. Na glavnoj cesti prema glavnom gradu, borbe su bile žestoke dok su se ukrajinske snage borile s ruskim vojnicima i tankerima kako bi zaustavile napredovanje.

Ali ono što se dogodilo ispred autosalona 16. ožujka nije bila borba između vojnika pa čak ni vojnika i naoružanih civila. Snimka je nastala od brojnih kamera oko posjeda i, iako nema zvuka, slike su jasne. Bilo je to kukavički, hladnokrvno ubojstvo dvojice nenaoružanih muškaraca, navodi se.

Na snimci se vidi kako dolazi pet ruskih vojnika i pokušavaju provaliti u poslovne objekte, pucajući na brave i razbijajući staklo.

Kako se vlasnik približava s podignutim rukama, zaustavljaju ga i pretresaju da vide ima li oružje. Zatim dolazi Pljac kojeg također pretresaju. Izgleda kao da je došlo do razgovora prije nego što se vojnici okrenu i dvojica civila počnu hodati natrag na svoje čuvarsko mjesto.

Tada najmanje dva vojnika prilaze iza muškaraca i otvaraju vatru. Oba civila padaju na zemlju.

CNN je zatražio komentar od ruskog ministarstva obrane, no odgovor još nisu dobili, prenosi RTL.hr.