Home Svijet Veleposlanstvo NR Kine provodi hibridni rat u Hrvatskoj koristeći se izjavama hrvatskih sveučilišnih profesora!

Veleposlanstvo NR Kine provodi hibridni rat u Hrvatskoj koristeći se izjavama hrvatskih sveučilišnih profesora!

by Ante R.

Mnogi analitičari prije izbijanja rata u Ukrajini, često su navodili kako bi do ratnog sukoba prvo moglo doći između Kine i Tajvana, što bi potaklo, zbog utjecaja SAD-a na Tajvan, puno dublje reperkusije od samog lokaliziranog rata na Istoku, kako ga vide oni neupućeni promatrači.  Ali rat na Istoku preduhitrio je rat u ”srcu” Europe.

Nedavni posjet predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu, dodatno je narušio već dugogodišnje napete odnos Kine i SAD-a. Podsjetimo, kinesko vodstvo još uvijek vidi Tajvan kao dio Kine. No, zapravo postoje dvije kineske države: komunistička Narodna Republika Kina i Republika Kina, koja se službeno još uvijek tako zove, iako ju svi poznaju pod imenom otoka na kojem se nalazi – Tajvan. Svaka novinarska redakcija dnevno dobiva na stotine objava za medije različitih agencija.

Međutim, u posljednje vrijeme  objave za medije agencije Alert, privukle su pozornost. Oni su uputili nekoliko mailova po kojima su koristili izjave cijenjenih hrvatskih analitičara politologije: Jadranke Polović i Luke Brkića, profesora zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, koje su se referirale na posjet Nancy Pelosi Tajvanu i cjelokupnoj situaciji između Kine i SAD-a.

Ništa tu ne bi bilo sumnjivo da iz agencije Alert nisu potvrdili da su ”objave za medije poslane u ime ambasade NR Kine”, pa samim time i financirane od kineskog veleposlanstva.

Kontaktirani su analitičari kako bi ih se upitalo jesu li upoznati s time da se njihove izjave koriste u promotivne svrhe Kine, te jesu li ikada od kineskog veleposlanstva primili bilo kakvu naknadu. Ono što su rekli zasigurno je alarmirajuće.

I Jadranka Polović i Luka Brkić potvrdili su kako su njihove izjave izvučene iz konteksta, te kako u svojim prvotnim, cjelovitim izjavama ni u jednom trenu nisu podržali Kinu, niti u bilo kojem trenu dali izjavu za Veleposlanstvo NR Kine u Hrvatskoj!

Kako je Polović navela ona je svoju analizu stanja dala za China Media Group, a Brkić čak ni to! On je svoju izjavu dao za  Glas Slavonije. ”Ovo je dio propagande i hibridnog rata, od čega se u potpunosti ograđujem”, objasnila je analitičarka te ponovila kako nikada u svojim javnim istupima nije podržala politička i vojna djelovanja Kine.

”Nalazimo se na rubu velikog eskalirajućeg sukoba”, napomenula je Polović, te dodala da je korištenje njenih izjava u ovakvim kontekstima u najmanju ruku nekorektno.

”Mogu samo istaknuti da mi je žao, kao i u Ukrajini, da ni ovdje nema prostora za diplomaciju”, navela je Polović.

Luka Brkić također je rekao kako nije upoznat da se njegove izjave koriste u promotivne svrhe veleposlanstva NR Kine u Hrvatskoj, a potvrdio je, jednako kao i Polović, kako je prvi put čuo za spomenutu agenciju.

Stoga, za zaključiti je kako se kinesko veleposlanstvo poslužilo izjavom Brkića koju je zaista dao Glasu Slavonije, u potpunosti je izvuklo iz konteksta te koristilo za vlastite promotivne svrhe u opravdavanju kineskih pretenzija na Tajvan.

”Agencija može korektno navesti moju ili bilo čiju izjavu, citirati, što je potpuno legitimno. Tada  se određena izjava može poklapati s nečijim političkim okvirom, što je potpuno legalno i korektno. Ali izrezati nečiju izjavu, netočno prenijeti, pa zatim sve ispadne kao da radite za neku agenciju koju financira kinesko veleposlanstvo je najblaže rečeno neprofesionalno i nekorektno”, istaknuo je Brkić, piše Direktno.