Home Vijesti Veliki prosvjed u Podgorici: “Crnu Goru žele prodati Vučiću i Putinu za šaku rubalja”

Veliki prosvjed u Podgorici: “Crnu Goru žele prodati Vučiću i Putinu za šaku rubalja”

by Ante R.

Večeras je u Podgorici održan veliki prosvjed. Drugi je to prosvjed pod nazivom “Ima nas”. Održao se ispred Skupštine Crne Gore, a povorka je prošla i središtem grada.

Govornici su ponovili zahtjeve koje su organizatori i ranije tražili – povlačenje izmjena Zakona o predsjedniku, dogovor oko izbora sudaca Ustavnog suda i održavanje izvanrednih parlamentarnih izbora.

Govornici na protestu iznijeli su niz optužbi na račun parlamentarne većine, predvođene prosrpskim i proruskim Demokratskim frontom, Demokratima i Građanskim pokretom Ura koji posljednja dva mjeseca odbijaju raspisivanje prijevremenih izbora i pokušavaju formirati novu vladu.

Na prosvjedu je bilo mnogo crnogorskih zastava, ali i zastave EU i SAD-a. Neki od transparenata koje su prosvjednici nosili su: “Ima nas, za Crnu Goru, za EU”, “Europo, ne žmiri dok smrkava u Crnoj Gori”, “S fašizmom nema relaksacije”.

Prosvjedu su prisustvovali i dužnosnici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP).

“Crnu Goru žele prodati Vučiću i Putinu za šaku ruskih rubalja”

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Janović je ponovio zahtjev za održavanjem novih izbora.

“Izmjerimo se pred građanima, neka građani svakog stave na svoje mjesto i neka nakon tih izbora Crna Gora bude ponovo slobodna. Ponižavanje ove države mora prestati”, rekao je Janović, prenosi Index.

Još izravniji bio je dužnosnik Socijaldemokrata Marko Rakočević koji je rekao da suprotna politička opcija prodaje Crnu Goru predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Branimo Crnu Goru od onih koji su spremni da je izdaju i prodaju za mrvice s Vučićevog stola. Izdaju Crnu Goru Vučiću, a prodaju je Putinu za šaku ruskih rubalja.”

Podsjetimo, izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore inicirao je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i građanski orijentirane Abazovićeve koalicije Crno na bijelo, pokušavajući tako prisiliti Đukanovića da povjeri mandat za formiranje nove vlade nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića Miodragu Lekiću.

Đukanović je to ranije odbio učiniti ustvrdivši da Lekića nije podržala većina zastupnika u parlamentu jer je potpise za Lekićevu kandidaturu predalo 37 zastupnika, dok je njih četvero iz koalicije Crno na bijelo premijera Abazovića dalo samo verbalnu podršku.

Pravni vakuum također je nastao zbog nefunkcioniranja crnogorskog Ustavnog suda, koji trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata. Ostalih četvero otišlo je po sili zakona u mirovinu, a zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih.

You may also like