Home Vijesti VIDEO Istina pronašla svoj put kroz kamere hrabrih ratnih reportera: ‘Srbin sam i sramota me je ovoga’

VIDEO Istina pronašla svoj put kroz kamere hrabrih ratnih reportera: ‘Srbin sam i sramota me je ovoga’

by Ante R.

Video zapis koji donosimo snimljen je na dan potpunog sloma Vukovara. Na njemu se vidi sav užas koji su nesretni hrvatski civili (ali i najuporniji branitelji toga grada) bili suočeni sa potpuno nekontroliranom i pijanom hordom srpski dobrovoljaca koji su tada odlučivali o životu i smrti. Desetominutni zapis potresnih scena izazvao je brojne komentare na YouTube-u a zaključak jednog Srbina potvrđuje da vjerodostojan video može izazvati najjače emocije:

“Ja sam Srbin i mene je sramota ovoga.”

Hrvatska javnost jako je dobro upoznata s kalvarijom koja je u studenom snašla Vukovar i njezine stanovnike. Ipak, protokom vremena, proživljeni pakao toga grada kao i cijela povijest koja je tijekom Domovinskog rata u našoj zemlji ispisana krvavim slovima – polako blijedi i nestaje zajedno sa sudionicima obrane Hrvatske kao i onima koji su tu golgotu doživjeli iz prve ruke.

Video zapisi – najrelevantniji svjedoci vremena

Da vukovarska patnja ostane u trajan spomen, pomažu obljetnice koje su i danas vrlo posjećene, nekolicina povjesničara koji kroz knjige nastoje ostaviti relevantne zapise, hrvatski branitelji koji kroz svoje memoare bilježe detalje bitaka, a ne odmažu niti medijski tekstovi poput ovoga kojeg čitate.

Ipak, fotografije i video zapisi su najrelevantniji za dobivanje prave slike toga doba i istina je da govore više od riječi. Iako se Domovinski rat događao u periodu kada nije bilo interneta niti mobitela (a osobito onih pametnih), istina je pronašla svoj put kroz kamere hrabrih ratnih reportera, a nerijetko i pojedinaca koji su već tada znati da će svaka snimka iz ratnih godina u Hrvatskoj imati itekakvu vrijednost, piše Dnevno.hr.

 

You may also like