Home Vijesti VIDEO Josipović o Milanovićevim izjavama: Od drveća se ne vidi šuma

VIDEO Josipović o Milanovićevim izjavama: Od drveća se ne vidi šuma

by Ante R.

Bivši predsjednik Ivo Josipović bio je gost Newsrooma N1 televizije. Komentirao je izjavu predsjednika Zorana Milanovića kako Hrvatska nema veze s onim što se događa u Ukrajini i kako će, ako dođe do eskalacija sukoba, povuće sve do zadnjeg hrvatskog vojnika iz te zemlje.

Na pitanje koliko je štetu napravio predsjednik Zoran Milanović izjavom da Hrvatska nema veze sa situacijom u Ukrajini, Josipović kaže kako je očito je predsjednik izašao iz nekih uobičajenih okvira komunikacije o takvim stvarima. “Što na umu, to na drumu, može biti i simpatično, ali u konačnici se od drveća ne vidi šuma. Mi smo članica NATO-a i imamo obveze. Tema se prelila na nešto što nije ni tema. Nas ne obvezuje eventualna odluka da se ide u u Ukrajinu jer ona nije članica NATO-a. Mislim da ovog trenutka to nije predmet realne rasprave ni po trenutnim prognozama ni na terenu”, kaže bivši predsjednik.

“Ova predsjednikova sklonost da kaže rečenicu previše može izazvati probleme, vidite da se i neki centri moći javljaju, da su nekorektni i novinski naslovi, da ga je dovela mafija, to je budalaština. … Mi nemamo jasan mehanizam kako sukreatori vanjske politke usklađuju to. Uvijek je problem na dvije razine. Naravno da je vidiljiva netrpeljivost predsjednika i premija jedan od razloga zašto ta suradnja ne funkcionira, ali fali nam i institucionalni mehanizam”, govori Josipović.

“Nisam sklon tome da se predsjednika bira u parlamentu, ali mislim da bi bilo dobro da se preciziraju mehanizmi kako Vlada i predsjednik usklađuju ovakve istupe”, kaže.

Na pitanje ponaša li se Zoran Milanović kao predsjednik drugačije kao što se ponašao kao premijer, Josipović kaže: “On je čak zagovarao promjenu načina izbora predsjednika. Čini mi se da je promijenio mišljenje i da funkciju vidi kao aktivniju i jaču i da se tako i ponaša. Predsjednik ima neku svoju politiku i sustav vrijednosti i bori se za njih. Mislim da bi predsjednik, ne govorim sad o Milanoviću, sebi ili Grabar-Kitarović, trebao imati neke jasnije mehanizme kako plasirati svoje ideje zbog kojih je izabran”, zaključuje, piše N1.

You may also like