Home Svijet VIDEO/ Neumoljiv prodor ruskih trupa prema Vovčansku: “Krenu li udarati i navođenim bombama ovo će biti masovna grobnica”

VIDEO/ Neumoljiv prodor ruskih trupa prema Vovčansku: “Krenu li udarati i navođenim bombama ovo će biti masovna grobnica”

by Ante R.

Ruska ofenziva na sjeveroistoku Ukrajine u harkivskoj regiji neumoljivo napreduje. Vode se žestoka bitka oko i u gradu Vovčansku. Snimke Sky Newsa pokazuju više ruskih trupa unutar grada, samo tri dana nakon što je Rusija pokrenula iznenadni napad preko granice na ukrajinsku regiju u okruženju Harkiva.

U intervjuu za AFP, tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksandr Litvinjenko procijenio je da “više od 30.000” ruskih vojnika napada regiju Harkiv. No, istaknuo je i da zasad nema “prijetnje” za grad Harkiv, udaljen tridesetak kilometara od sukoba,  a koji je prije ruske invazije imao gotovo milijun i pol stanovnika. Prema Telegram kanalu DeepState, bliskom ukrajinskoj vojsci, Rusi su uspjeli zauzeti pojas od oko 70 četvornih kilometara u regiji Lipci i još jedan od 34 četvornih kilometara prema Vovčansku.

“Ovo je tek prvi val. Testiraju našu obranu, kada potpuno uđu u grad za njima će doći i rezerve. Grad nije bio spreman za ovo bombardiranje, krenu li udarati i navođenim bombama ovo će biti masovna grobnica”, govori Denys, zapovjednik ukrajinske izviđačke jedinice.

Zapovjednik izviđačke jedinice tvrdi i da su Rusi ovoga puta daleko spremniji. “Napunili su se nevjerojatnom količinom raketnih sustava za višestruko lansiranje i topništva”, tvrdi i pritom ne skriva nezadovoljstvo vojnim dužnosnicima koji nisu napravili bolju pripremu za ovako nešto.

Žestoke snimke borbe oko i u Vovčansku podijelio je na svom Twitter profilu i Anton Geraščenko, posebni savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova. Kako izvještava, u tom je gradu ostalo tek 500 ljudi, od gotovo 20.000 prije rata, ali napomenuo je da ga i dalje kontroliraju oružane snage Ukrajine, prenosi N1.

You may also like