Home Svijet VIDEO/ Objavljena snimka iranskog predsjednika iz helikoptera prije nesreće

VIDEO/ Objavljena snimka iranskog predsjednika iz helikoptera prije nesreće

by Ante R.

Objavljena je posljednja snimka iranskog predsjednika Ebrahima Raisija iz helikoptera koji se potom srušio, prenosi Dnevnik.hr.

U Iranu je proglašena petodnevna žalost. Tamošnji mediji javljaju da će stradali Raisi biti pokopan već sutra. Vrhovni vođa Ali Hamnei imenovao je Mohammad Mokhber privremenim predsjednikom Irana, a novi izbori trebaju se održati u roku od 50 dana.

O smrti iranskog predsjednika oglasio se i Vladimir Putin, predsjednik Rusije.  “Ovo je ogromna tragedija za iranski narod. Raisi je bio izvanredan političar koji je cijeli život posvetio služenju domovini”, rekao je Putin.

Reuters javlja da je izraelski dužnosnik novinskoj agenciji rekao da nije umiješan u pad helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi.  “To nismo bili mi”, rekao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Pokret Hamas izrazio je najdublju sućut i solidarnost iranskom vrhovnom vođi Aliju Hameneiju, iranskoj vladi i iranskom narodu zbog golemog gubitka.

Pohvalio je preminule iranske čelnike za podršku palestinskoj stvari i otporu Izraelu te izrazio uvjerenje da će iranske duboko ukorijenjene institucije omogućiti prevladavanje posljedica ovog velikog gubitka. Pakistan i Libanon proglasili su dane žalosti.

Novinar Iranske državne agencije javio se ispred olupine helikoptera. Oko olupine vide se razbacane stvari putnika.

Počelo je izvlačenje tijela poginulih u helikopteru. Prenose ih na nosilima zbog nepristupačnosti terena. Objavljeno je kako će tijela biti prebačena u grad Tabriz.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei pozvao je u nedjelju Irance da se ne brinu za zemlju dok se nastavlja potraga za helikopterom u kojem je bio predsjednik Ebrahim Raisi, a doživio je nesreću na sjeverozapadu Irana. “Iranski narod ne treba biti zabrinut, neće biti previranja u zemlji”, rekao je. Izrazio je nadu da će “Bog vratiti predsjednika i njegove kolege u ruke nacije”.

U helikopteru koji se srušio bilo je devet osoba. Državna novinska agencija IRNA navela je da su u helikopteru osim Raisija bili i ajatolah Mohammad Ali Al-e Hashem, imam za molitvu petkom u gradu Tabrizu, i general Malek Rahmati, guverner iranske pokrajine Istočni Azerbajdžan. Zapovjednik predsjednikove jedinice za zaštitu Sardar Seyed Mehdi Mousavi također je poginuo.

Državni mediji javljaju kako se helikopter zabio u vrh planine. Olupina je otkrivena s pomoću drona.

Iranska vlada sazvala je hitni sastanak nakon objave da su predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova zemlje među poginulima u padu helikoptera, objavila je državna agencija IRNA. Stolica na kojoj Raisi obično sjedi bila je prazna i bila je ogrnuta crnim pojasom u znak sjećanja na predsjednika, prema fotografiji koju su podijelile državne novinske agencije.

Objavljeno je tko je sve bio s iranskim predsjednikom u helikopteru koji se srušio u planinama.

You may also like